Вселенський патріарх Варфоломій виступив на ветеранському форумі. Був і президент Зеленський

 

Вселенський патріарх Варфоломій та президент України Володимир Зеленський відвідали IV Міжнародний ветеранський та волонтерський форум “Там, де ми – там Україна“, який організували Міністерство у справах ветеранів України та благодійний фонд “Повернись живим”.

Як передає “Новинарня“, про візит Варфоломія і Зеленського офіційно повідомили за 10 хвилин від початку їхньої зустрічі із ветеранською та волонтерською спільнотою в неділю, 22 серпня, в Києві.

“Ми згадуємо тих військових, добровольців і лікарів, які захищали цю благородну землю, починаючи з 2013 року. Сьогодні, коли ми визнаємо й шануємо тих, хто служив у Збройних силах, ми також згадуємо й шануємо тих, хто віддав найбільшу жертву за свою країну та свою націю, – нехай вічно святиться їхня пам’ять”, – цитує Вселенського патріарха офіс президента.

“Сьогодні Константинопольська церква, яка тепер є сестринською церквою новосформованої Православної церкви України, надсилає свої благословення вашій древній країні, яка постійно оновлюється, яка омита кров’ю, стражданнями і великою жертвою, але ця земля надала слов’янським народам святу православну віру у всій своїй красі і безкінечній мудрості”, – додав Варфоломій.

Фото: офіс президента

А президент Зеленський, звертаючись до ветеранів і волонтерів, пообіцяв “по-військовому чітко” розповісти про результати, досягнення, помилки, плани та строки їхнього виконання.

Зокрема, він пообіцяв, що в межах програми “Велике будівництво” буде завершено терапевтичний корпус обласного шпиталю ветеранів війни у Рівному, а також корпус фізичної та реабілітаційної медицини у Святогірську Донецької області.

“Рік тому я затвердив Національну стратегію фізкультурно-спортивної реабілітації ветеранів війни, їхніх сімей та сімей загиблих. Наразі всі місцеві адміністрації долучаються до реалізації плану дій і створення належних умов для реабілітації у кожному регіоні”, – заявив президент.

Другим після здоров’я учасників бойових дій пріоритетом глава держави назвав “справедливість, законність і неупередженість щодо кожного українського ветерана”.

Фото: офіс президента

“У 2014 році початок російської агресії показав не лише слабкі місця нашої армії, а й прогалини нашого законодавства. Через них тисячі громадян, які стали на захист незалежності України, нашого суверенітету, тепер самі потребують захисту в правовому полі. Для допомоги їм я утворив Консультативну раду із забезпечення прав і свобод захисників України”, – зазначив Зеленський.

Він також повід “вперше за останні роки” активно опрацьовується питання помилування десятків засуджених ветеранів. Президент пообіцяв, що воно буде вирішене, щойно відповідна комісія надасть усі висновки.

“Ми відновлюємо справедливість, і лише в цьому році статус учасника бойових дій отримали понад 400 добровольців, які брали участь в АТО. Близько півтисячі ветеранів війни та члени сімей загиблих одержать у 2021 році грошову компенсацію для придбання власного житла”, – прозвітував очільник держави.

Він також нагадав, що в листопаді 2020 року підписав указ щодо захисту прав та інтересів осіб, зниклих безвісти за особливих обставин, який має забезпечити гарантії їхніх прав та зробити розшук зниклих більш ефективним.

Ще одним пріоритетним завданням Зеленський назвав вшанування пам’яті полеглих героїв, нагадавши, що Верховна Рада ухвалила закон про військовий поховальний ритуал, а уряд розпочав створення Національного військового меморіального кладовища.

Фото: офіс президента

Як звітує офіс президента, також вперше за сім років війни орденами “За мужність” було відзначено понад 60 загиблих бійців добровольчих формувань.

“Це важливо. Бо державу, яка забуває тих, хто загинув за неї вчора, ніхто не буде захищати завтра”, – наголосив Зеленський.

За його словами, держава також продовжує роботу на всіх інших напрямках, які обговорювали раніше: медичне забезпечення, соціальна адаптація, отримання землі та житла, розвиток ветеранського бізнесу.

“Вірю, що настане день, коли ми зіграємо товариський матч між збірною ветеранів і збірною волонтерів на «Донбас Арені» або на сімферопольському «Локомотиві», під синьо-жовтим прапором. І я точно знаю, хто буде в ньому переможцем. Переможцем буде Україна!” – сказав президент.

Додамо, що Міжнародний форум – це щорічний масштабний захід, у якому беруть участь ветерани, волонтери, представники влади, ветеранських організацій та міжнародні партнери.

Нагадаємо також, що візит Вселенського Патріарха Варфоломія в Україну розпочався 20 серпня.

У столичному Михайлівському Золотоверхому соборі 21 серпня з нагоди візиту Вселенського патріарха була звершена подячна молитва (доксологія).

Зранку в неділю, 22 серпня, патріарх Варфоломій разом із митрополитом Київським і всієї України Епіфанієм очолив літургію у Софійському соборі.

Читайте також: 
ЗСУ мають готуватися до ведення наступу щодо звільнення окупованих територій, – Залужний

Є загроза повномасштабного вторгнення країни-агресора, суспільство треба готувати до оборони, – Залужний

Росія ні на секунду не припиняє проведення ІПсО та операцій впливу в Україні, – головнокомандувач ЗСУ

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна