Рада ухвалила в першому читанні законопроєкт про військовий поховальний ритуал

 

Верховна Рада ухвалила в першому читанні законопроєкт про військовий поховальний ритуал.

За таке рішення нардепи проголосували у вівторок, 13 квітня.

“Метою законопроєкту є врегулювання питання вшанування пам’яті загиблих (померлих) військовослужбовців та інших осіб шляхом внесення змін до Статуту гарнізонної та вартової служб Збройних Сил України”, – повідомляє пресслужба парламенту.

Так, законопроєктом пропонується:

  • визначити порядок поховання загиблих (померлих) військовослужбовців та інших осіб, визначених законами України із проведенням військового поховального ритуалу;
  • передбачити повноваження військових посадових осіб щодо організації поховання загиблих (померлих) військовослужбовців та інших осіб, визначених законами України із проведенням військового поховального ритуалу;
  • розширити дію положень Статуту гарнізонної та вартової служб Збройних Сил України в частині, що стосується поховання, на військовослужбовців, які померли (загинули) під час захисту незалежності та територіальної цілісності України; військовослужбовців, які померли (загинули) під час виконання обов’язків військової служби (проходження служби); померлих або загиблих учасників бойових дій, які захищали незалежність, суверенітет та територіальну цілісність України, брали безпосередню участь в антитерористичній операції у період її проведення, перебуваючи безпосередньо в районах антитерористичної операції в період її проведення, у здійсненні заходів із забезпечення національної безпеки і оборони, відсічі і стримуванні збройної агресії Російської Федерації у Донецькій та Луганській областях, забезпеченні їх здійснення, перебуваючи в районах та у період здійснення зазначених заходів, а також на деякі інші категорії осіб тощо.

Нардеп, історик та ексголова УІНП Володимир В’ятрович схвально відгукнувся про нинішнє голосування, але все ж розкритикував документ.

“Добре, що справа встановлення гідного поховального ритуалу для загиблих українських воїнів зрушило з мертвої точки. Погано, що замість фахового законопроєкту 4636, над яким працювали експерти Український інститут національної пам’яті та Міністерства в справах ветеранів “Слуги народу” протягнули свій нашвидкуруч списаний альтернативний проєкт 4636-1. Ми вже вкотре стали свідками негідного прийому, коли «слуги народу», замість того, щоб підтримати якісний законопроєкт своїх колег, реєструють альтернативний, який на 90% повторює зміст основного, а на 10% – псує його. Просто, щоб постави галочку, що ухвалено саме проєкт правлячої партії”, – звернув увагу В’ятрович та висловив сподівання, що у другому читанні до законопроєкту повернуть “нормальні норми”.

Як інформувала “Новинарня“, Рада у першому читанні підтримала законопроєкт щодо Національного військового меморіального кладовища.

Читайте також:
“За Україну помирати гонорово”: як запроваджується новий ритуал поховання воїнів ООС

Більшовицька некрофілія: Міноборони пропонує поширити військовий поховальний ритуал на Героїв соцпраці

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна