Більшовицька некрофілія: Міноборони пропонує поширити військовий поховальний ритуал на Героїв соцпраці

 

Міністерство оборони України пропонує поширити новий український військовий поховальний ритуал на Героїв Радянського Союзу, Героїв соціалістичної праці та іншу категорію осіб.

Про це у вівторок, 22 вересня, написав на сторінці у фейсбуці начальник відділу обліку та збереження місць пам’яті Українського інституту національної пам’яті, голова правління фонду “Героїка” Павло Подобєд. 

Він нагадав, що ще в 2019 році УІНП розробив проєкт нового українського військового поховального ритуалу.

Його мета – віддавати шану загиблим військовим (та померлим ветеранам російсько-української війни) за новим українським ритуалом, опертим на традиції Армії УНР та досвід провідних держав-членів НАТО.

“У практичній площині це означало замінити додаток №18 чинного Статуту гарнізонної та вартової служб Збройних сил України, який регулює порядок поховання військовослужбовців.
Така робота була пророблена. Ще два роки тому, стараннями Мінвету, був виготовлений весь необхідний інвентар для репетицій”, – інформує Подобєд.

За його інформацією, в період з вересня по листопад 2019 року з Окремим президентським полком було проведено шість репетицій та відзнято їх на відео, три з яких – на Лісовому кладовищі Києва.

Відзнятий матеріал переглянули на нарадах із залученням ветеранів сучасної російсько-української війни, ГШ, МОУ, НГУ.

“Як результат – ми одержали проєкт документу та відеопосібник. Вже у 2020 році міністр оборони одержав доручення від президента “розробити новий військовий поховальний ритуал”. Ініціатива спустилась в Генштаб. Там скликали нараду, на яку запросили і мене від УІНП. За основу був взятий готовий проєкт ритуалу. В результаті Міноборони щедро збагатила документ традиціями СРСР та Радянської армії. Всі зауваження УІНП та Мінвету, як усні, так і надіслані офіційними листами, були проігноровані. Врешті, законопроєкт відправили на погодження заінтересованих органів, оминаючи УІНП”, – каже Павло Подобєд.

Серед принципових пропозицій Міноборони – зміна категорій осіб, на яких поширюється новий ритуал.

Якщо УІНП та Мінвет наполягали, що Україна як держава віддає військові почесті виключно українським воїнам, то Міноборони принципово і послідовно просуває свій перелік осіб, яким Україна віддаватиме шану як полеглим героям.

Так, поряд із українськими військовими, МОУ пропонує:

  • військовослужбовців, звільнених з військової служби з правом носіння військової форми одягу, ветеранів військової служби;
  • Героїв Радянського Союзу;
  • Героїв Соціалістичної праці;
  • Повних кавалерів ордена Слави;
  • Повних кавалерів орденів Трудової Слави;
  • Повних кавалерів ордену “За службу Батьківщині у Збройних силах”;
  • Осіб, нагороджені чотирма і більш державними нагородами України або СРСР, чотирма і більше медалями “За відвагу”, удостоєних цих державних нагород (звання) в період Другої світової війни та осіб з інвалідністю внаслідок Другої світової війни.

“На превеликий жаль, Міноборони надзвичайно важко і боляче прощається із радянськими (насправді російськими) військовими традиціями. Більшовицька некрофілія – подається як компроміс. Мовляв, ми не проти вашої Армії УНР і УПА, так вже й бути, але ж і ви не чіпайте святе – мощі Лєніна!”, – обурено коментує Подобєд.

Також співробітник УІНП опублікував лист міністра оборони України, яким законопроєкт надсилається на погодження заінтересованим органам.

Читайте також:
“За Україну помирати гонорово”: як запроваджується новий ритуал поховання воїнів ООС

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна