Від Марчука до російської гастролерки: перші кавалери відзнаки “Національна легенда України” від Зеленського. ВІДЕО

 

Перші відзнаки “Національна легенда України”, засновані президентом Зеленським до 30-річчя Незалежності, отримали сім українців – поет Юрій Рибчинський, художник Іван Марчук, футболіст Олег Блохін, хореограф, керівник ансамблю ім. Вірського Мирослав Вантух, 91-річна балерина Олена Потапова, співачка Софія Ротару та композитор Мирослав Скорик (посмертно).

Про це заявив президент Володимир Зеленський на церемонії нагородження в неділю, 22 серпня, передає “Укрінформ”.

Захід транслювався на сторінці офісу глави держави у фейсбуці.

“Мною започатковано нову державну нагороду «Національна легенда України». Щороку ми будемо відзначати наших видатних співвітчизників, що досягли вершин у галузі культури, спорту, науки. Сьогодні перші відзнаки отримали сім видатних українців, сім великих імен, сім національних легенд”, – заявив президент.

Глава держави зауважив, що нині нагороджено “національну легенду української поезії” Юрія Рибчинського, “національну легенду українського живопису” Івана Марчука, “національну легенду українського футболу” Олега Блохіна, “національну легенду української хореографії” Мирослава Вантуха, “національну легенду українського балету” Олену Потапову, “національну легенду української музики” Софію Ротару.

Відзнаку композитора Мирослава Скорика, який помер 1 червня 2020 року, було вручено його дружині.

“Україна має сотні легенд. Усі вони будуть вшановані Україною. Ця премія відбуватиметься щороку і щороку, як і цьогоріч, від себе та від імені нашої держави, казатиму вам «дякую»! Дякую кожному з вас. Слава вам! Слава Україні!” – сказав Зеленський.

Як інформувала “Новинарня“, президент Володимир Зеленський заснував відзнаку “Національна легенда України” 14 липня 2021 року. Згодом, 17 серпня, він затвердив статут і дизайн цієї нагороди. Вона має вигляд квітки, що використовується в емблематиці святкування 30-річчя Незалежності.
Цієї відзнакою нагороджуються громадяни України, а також іноземці та особи без громадянства за особисті заслуги у становленні незалежної України, зміцненні її державності, захисті Вітчизни та служінні українському народові, вагомий внесок у розвиток національної економіки, науки, освіти, культури, мистецтва, спорту, охорони здоров’я, а також за активну благодійну та громадську діяльність.

Відзначимо також, що одна із “національних легенд” – Софія Ротару – нещодавно виступила на фестивалі “Новая волна” в країні-агресорі, Росії. А Юрій Рибчинський торік на День Незалежності отримав звання Героя України.

Читайте також:
“Бо Зеленський не запросив”: перша олімпійська чемпіонка України Оксана Баюл відмовилася від громадянства

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна