Зеленський обговорив із Вселенським патріархом мирне врегулювання на Донбасі

 

Увечері 20 серпня президент Володимир Зеленський зустрівся з Його Всесвятістю Вселенським патріархом Варфоломієм, який прибув з візитом до України на запрошення глави держави з нагоди 30-річчя Незалежності. Серед іншого, співрозмовники обговорили питання мирного врегулювання на Донбасі, ситуацію з порушенням основоположних прав і свобод людини, зокрема свободи віросповідання, на тимчасово окупованих територіях України.

Про це повідомила пресслужба Банкової.

“Передусім хочу подякувати вам за цей візит. Для мене особисто, для України, для нас усіх – це велика честь, що ви приєдналися до нас в такі важливі дні, коли ми відзначаємо 30-річчя нашої Незалежності. Це для нас дуже важливо”, – наголосив президент на початку зустрічі.

Зеленський нагадав, що вже двічі від початку своєї каденції був у гостях у Вселенського патріарха, а Його Всесвятість відвідує нашу країну вже втретє.

“І саме на 30-річчя незалежності України. І це знакова подія, тому що це відбувається у рік 30-ліття вашого обрання Вселенським патріархом”, – зазначив Зеленський.

Зі свого боку Вселенський патріарх Варфоломій подякував президентові України за запрошення й наголосив, що щасливий бути на прекрасній гостинній українській землі, особливо тоді, коли Україна святкує 30-ту річницю незалежності.

“Для нас велика честь відсвяткувати разом з вами цю важливу для України дату”, – сказав Його Всесвятість.

Під час розмови Володимир Зеленський відзначив, що наша країна є унікальним прикладом мирного співіснування багатьох конфесій. Глава держави подякував Його Всесвятості за беззастережну особисту підтримку суверенітету й територіальної цілісності України та її незалежності. Також він подякував за постійні молитви за мир в нашій країні.

У контексті конфлікту з РФ Володимир Зеленський зазначив, що одним із чинників, які агресор застосовує проти України як гібридну зброю, є релігійний.

Президент подякував Вселенському патріарху за увагу та підтримку дітей українських воїнів, які втратили батьків внаслідок російської агресії.

“Знаю, як тепло ви приймали їх у вашій резиденції на Фанарі у 2018 році. Високо ціную готовність провести зустріч з ними у межах вашого візиту”, – сказав він.

Фото: пресслужба офісу президента

Вселенський Патріарх наголосив, що молиться за мир в Україні, і благословив український народ від імені Матері-Церкви.

Під час зустрічі також були обговорені подальші кроки щодо тіснішої взаємодії України та Вселенського патріархату.

Варто зазначити, що у звіті про переговори Зеленського і Вселенського патріарха пресслужба президента ніяк не згадує Помісну Православну церкву України та Томос, наданий їй Вселенським патріархом за каденції президента Петра Порошенка.

Як повідомляла “Новинарня“, ввечері 20 серпня розпочався візит до України Його Всесвятості Варфоломія, Архієпископа Константинополя – Нового Рима і Вселенського Патріарха.
21 серпня о 10:00 відбудеться урочиста зустріч і подячна молитва Вселенського патріарха у Михайлівському Золотоверхому соборі.
22 серпня о 9:00 патріарх Варфоломій разом із главою ПЦУ митрополитом Київським Епіфанієм проведе літургію у Святій Софії.

Читайте також:
Вселенський патріарх Варфоломій і предстоятель ПЦУ Епіфаній очолять урочисту літургію в Києві

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна