Звернення Байдена до нації щодо Афганістану: Я не повторюватиму помилки, які ми зробили в минулому

 

Президент США Джо Байден визнав певні посилки політики Сполучених Штатів щодо Афганістану та підтвердив непохитність позиції щодо виведення американських військ із цієї країни.

Про це глава Білого дому заявив у понеділок, 16 серпня, у своєму зверненні до нації, передає “Голос Америки“.

“Ми повинні бути чесними: наша місія в Афганістані припустилася багатьох помилок, багатьох промахів за останні два десятиліття.
Я не вводитиму американський народ в оману, стверджуючи, що трохи більше часу [присутності США] в Афганістані змінили б ситуацію. Також я не зніматиму з себе частку відповідальності за те, де ми зараз перебуваємо та щодо того, що ми повинні робити далі.
Я глибоко засмучений фактами, з якими ми зараз стикаємось. Але я не шкодую про своє рішення припинити війну Америки в Афганістані”, – наголосив він.

Байден наголосив, що Сполучених Штатів озброїли та підтримували чисельно потужні збройні сили в Афганістані, але нездатні воювати замість них.

“Я глибоко переконаний, що неправильно наказувати американським військовим іти вперед, коли власні збройні сили Афганістану цього не роблять“, – сказав президент США.

Президент США визнав, що події, які зараз відбуваються в Афганістані, викликають біль, особливо у ветеранів та тих, хто перебував на афганській території, допомагаючи місцевому населенню.

Водночас, звертаючись до прихильників продовження військової присутності в Афганістані, Байден поставив запитання: “Скільки ще поколінь американських доньок та синів ви хочете, щоб я надіслав воювати на громадянську війну в Афганістані, коли цього не роблять афганські військові? Скільки ще життів, американських життів, це коштує? Скільки ще нескінчених рядів надгробків на Арлінгтонському національному цвинтарі?”

“Для мене відповідь очевидна. Я не повторюватиму помилки, які ми зробили у минулому“, – відповів сам собі Джо Байден.

“Помилка тривалого перебування та боротьби у конфлікті, що не відповідає національним інтересам Сполучених Штатів, подвоєння громадянської війни в іноземній країні, спроби переробити країну через нескінченні військові розгортання американських сил. Це ті помилки, які ми не можемо повторювати, тому що у нас є значний життєвий інтерес у світі, який ми не можемо ігнорувати”, – зазначив лідер США.

При цьому президент США наголосив, що Вашингтон і надалі підтримуватиме афганський народ гуманітарно, дипломатично та за допомогою міжнародного впливу.

“Ми будемо надалі виступати за базові права афганського народу, жінок та дівчат так само, як ми це робимо в усьому світі”.

На думку президента, продовження присутності США в Афганістані грало б на руку Китаю та Росії.

“Наші реальні стратегічні конкуренти Китай та Росія дуже хотіли б, щоб ми надалі нескінченно витрачали мільярдні ресурси та спрямовували нашу увагу на стабілізацію Афганістану“, – відзначив президент США.

За словами Байдена, президент Афганістану Гані відкинув його пораду вести перемовини з Талібаном і наголошував на тому, що афганські військові дадуть відсіч бойовиками. “Очевидно, він помилився”, – сказав глава Білого дому.

Байден відзначив, що тривалий час наголошував, що метою Вашингтона в Афганістані було запобігати терористичній загрозі для Сполучених Штатів Америки, а не побудова держави та створення демократії.

Президент США наголосив на тому, що терористична загроза для Америки нині не локалізована в Афганістані, і що Вашингтон здатен ефективно боротися з такими загрозами без розміщення військових у відповідних країнах.

Джо Байден також наголосив, що США повідомили Талібан, що в разі його нападу на американських службовців або зриву евакуаційних операцій Вашингтон вдасться до швидкої та рішучої відповіді.

Президент США також описав роль американських військових, які прибули до Афганістану в останні дні.

“Наша нинішня військова місія буде короткою за часом, обмеженою за цілями та зосереджена на поставлених завданнях: евакуювати наших людей і наших союзників якомога швидше. Щойно ми завершимо цю місію, ми закінчимо виведення військ та найдовшу війну в історії США після 20 довгих років кровопролиття”, – заявив Байден.

Нагадаємо, присутність великого американського військового контингенту та інших сил НАТО в Афганістані тривала з жовтня 2001 року як відповідь на терористичні акти у США 11 вересня. З того часу американці локалізували опір ісламістського руху “Талібан”, який тримав країну в терорі та примусі до радикального шаріату в 1996-2001 рр. Америка та Захід влили в розбудову демократичних афганських інституцій, армії та гуманітарної сфери близько трильйона доларів. Однак країна виявилася неспроможна протистояти новому наступу талібів.
29 лютого 2020 року, при президентові Дональді Трампі, США й Талібан підписали історичну угоду в Катарі для припинення війни в Афганістані. Виведення американських військ з Афганістану планувалося до кінця серпня 2021 року.
З початку літа 2021 року таліби почали займати багато регіонів і вже станом на кінець липня захопили більшу частину сільської місцевості та багато прикордонних районів. У першій половині серпня один за одним були взяті всі центри афганських провінцій. На тлі домовленостей про “мирний перехід влади” влади рядові війська здавалися талібам фактично без бою.
Вважалося, що цей процес триватиме ще кілька місяців, однак уже 15 серпня таліби увійшли до Кабула, і президент Афганістану Ашраф Гані залишив країну, що повертається до шаріату.
Країни ЄС закривають свої посольства та евакуюють дипломатів. Близько 70 країн, серед яких Україна, виступили зі спільним закликом дозволити всім іноземним громадянам і афганцям, які цього бажають, залишити Афганістан. Тисячі афганців та іноземних громадян утворили тисняву в аеропорту Кабула, намагаючись втекти з країни. Повідомлялося про загибель щонайменш 5 осіб, але смертей в аеропорту вочевидь більше.
Афганські урядові сили усунулися від захисту аеропорту. Його контролюють близько десятка тисяч військових США, Британії та деяких інших країн НАТО, забезпечуючи евакуацію. Відомо, що в одному транспортному літаку ВПС США з країни вилетіло близько 640 людей.
Україна успішно вивезла з Афганістану один евакуаційний рейс та прислала літак на другий.

Читайте також:
Повернення “Талібану”: ісламісти захопили більшість великих міст Афганістану й ось-ось повернуть собі владу в країні

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна