В Афганістані Талібан розвиває наступ, витискаючи урядові війська в Таджикистан

 

Афганський ісламістський рух «Талібан» посилює бойові дії проти уряду Афганістану на тлі виходу з країни західних військ та заявляє, що захопив адміністративні центри 143 районів країни, переважно на півночі, на кордоні з Таджикистаном.

Речник руху «Талібан» Забігулла Муджагед надіслав “Радіо Вільний Афганістан”, афганській службі “Радіо Свобода”, перелік начебто взятих під контроль районів. Більшість із них – у вілаятах Тахар, Бадахшан, Балх, Джаузджан, Фар’яб, Баглан і Пактія. Перші шість із цих регіонів – на півночі Афганістану, перші чотири безпосередньо межують із Таджикистаном.

У міністерстві внутрішніх справ Афганістану частково заперечили ці повідомлення. За твердженням міністерства, «в деяких районах місцева влада дійсно тимчасово перебралася в інші місця, але це не означає, що влада там перейшла до талібів».

За словами речника міністерства, в деяких із районів таліби дійсно просунулися вперед, але це просування в них тимчасове й урядові сили, мовляв, ближчим часом витіснять їх.

Міністерство оборони Афганістану, зі свого боку, твердить про тяжкі втрати в лавах «Талібану». За його заявою, за останню добу ліквідовані 143 бойовики цього руху і ще 121 поранений.

Тим часом увечері попереднього дня, 3 липня, держкомітет національної безпеки Таджикистану, який відповідає за охорону кордону, повідомив, що ще понад 300 військовослужбовців урядових військ Афганістану були змушені перейти кордон до Таджикистану, рятуючись від наступу талібів, у Шамсіддін-Шогінському районі (колишньому Шуро-Ободському).

Це вже третє повідомлення за останній місяць про такі випадки. Раніше 134 афганські військовослужбовці перейшли до Таджикистану в Панджському районі і ще 17 – у Шахрітузькому районі (всі три згадані райони – в Хатлонській області).

Таджицько-афганський кордон має довжину 1400 км. Таджицькі прикордонники кажуть, що перебувають у стані підвищеної готовності.

Радіо Свобода” нагадує, що мирні переговори між афганськими урядовцями і чільниками талібів, що були розпочаті в Катарі в вересні 2020 року, фактично зірвалися після того, як нинішній президент США Джо Байден оголосив, що виведення військ США буде завершене до 11 вересня, а не вже до 1 травня, як про це домовилася було з талібами попередня адміністрація США.

Нині це виведення триває; кілька країн, що мали війська в Афганістані в коаліції під проводом США, вже повністю вивели їх.

Під кінець червня американське видання The Wall Street Journal писало, що, за переглянутими останнім часом оцінками спецслужб США, міжнародно визнаний уряд у Кабулі може впасти вже через шість місяців після завершення виведення іноземних військ.
Попередні прогнози вказували, що уряд Афганістану протримався б близько двох років.

Читайте також:
Кінець 20-річної місії: Німеччина вивела останніх солдатів з Афганістану

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна