США й Талібан підписали історичну угоду для припинення війни в Афганістані

 

Сполучені Штати Америки й афганський рух “Талібан” уклали мирну угоду, метою якої є припинити 18-річну війну в Афганістані та вивести з країни американські війська.

Як інформує агентство АР, договір підписали в суботу, 29 лютого, в Катарі.

Державний секретар США Майк Помпео відвідав церемонію в Досі, де в талібів є політичний кабінет, але він не підписував історичну угоду. Натомість її підписали спеціальний посланник США Залмай Халілзад та лідер талібів мулла Абдул Гані Барадар.

Відповідно до цього документа, США в наступні три-чотири місяці скоротять свої сили в Афганістані з 13 тисяч до 8,6 тисячі осіб, а решта американських військ вийдуть з країни за 14 місяців. Також своїй війська повинні вивести союзники США з НАТО.

Однак чи буде реалізовано такий план, залежатиме від виконання талібами їхніх зобов’язань щодо запобігання тероризму в країні.

Відповідно до угоди, “Тадібан” обіцяє не дозволяти екстремістам використовувати Афганістан як плацдарм для нападу на США та їхніх союзників.

5 тисяч талібів мають бути звільнені з афганських в’язниць, але це рішення має ухвалити афганський уряд. Є також питання, чи будуть роззброюватися бійці “Талібану”.

Як відомо, президент Джордж Буш ввів війська США в Афганістан у відповідь на теракти 11 вересня 2001 року. “Талібан” переховував Бін Ладена та його терористичну мережу “Аль-Каїда”.
Це найдовша війна, яку американські війська ведуть за кордоном. Вона коштувала США життів 3,5 тисячі військових і понад 750 мільярдів доларів.

Президент США Дональд Трамп обіцяв закінчити “безкінечні війни” на Близькому Сході. Виведення військ США з Афганістану може вплинути на його підтримку виборцями у прагненнях Трампа переобратись на другий термін у 2020 році.

Читайте також:
В Афганістані ліквідували одного з ватажків “Талібану”

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна