Дипломати розповіли, чим озброять британські катери для ВМСУ

 

Днями були повідомлені нові подробиці щодо великого британсько-українського проэкту з побудови серії сучасних ракетних катерів для ВМСУ.
Зокрема, оприлюднену попередню назву платформи, на якій планують створити проэкт катерів, британську компанію-виконавця та можливий склад озброєння.

Так, за словами посла України у Великій Британії Вадима Пристайка, ракетні катери мають взяти за основу платформу P50U, а за сам проэкт буде відповідати місцева компанія Babcock.

“Ми починаємо працювати з компанією яка називається Babcock. Це британська компанія, яка обрана виробником катерів. Перші катери будуть зібрані тут (в Британії). Для цього є платформа (P50U), яка на вимогу наших Збройних сил буде дороблена. Над нею зараз працюють фахівці, як українські, так і британські”, – сказав Вадим Пристайко в коментарі виданню “Донбас Реалії”.

Низку деталей українським журналістам повідомив також аташе з питань оборони Посольства Великої Британії в Україні Тім Вудз.

“У нас, напевно, будуть на кораблі (ракетному катері) британські ракети “земля-земля”. Ми спостерігаємо за “Нептуном”, який Україна розробляє і який, після повного введення в дію, стане боєздатним ракетним комплексом, але розмір цих катерів не дозволяє розмістити “Нептун”. Тому, нам довелося піти на розміщення меншого, але дуже потужного сучасного ракетного комплексу”, – розповів він.

Водночас Тім Вудз, за словами журналістів, зауважив, що робота буде йти поступово й можливість встановлення згодом на майбутні катери українського комплексу не виключається.

“Зараз все це вивчає промисловість Великої Британії – я не впевнений, що було ухвалено якісь остаточні рішення”, – відзначив він.

Цю інформацію підтвердив і Вадим Пристайко.

“За великим рахунком, модифікація цих кораблів передбачалась тому, що ми одразу хочемо розміщати на них наше ракетне озброєння. Тобто у нас з’являється два варіанти”, – розповів він, додавши, що наразі мова йде про можливість використовувати на нових українських кораблях (не тільки на британських катерах) нових ракет закордонного виробництва, доки не будуть готові вітчизняні аналоги.

При цьому стверджується, що перші катери, котрі побудують в Британії, будуть озброєні саме “британськими” ракетами.

Як писала “Новинарня“, Британія спроєктує нові ракетні катери спеціально для України в рамках підписаного між двома країнами меморандуму, що передбачає переоснащення Військово-Морських сил ЗСУ.

Читайте також:
Перший ракетний катер для ВМС за британським проєктом закладуть на початку 2022 року

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна