Киянка Дар’я Білодід здобула для України першу медаль Олімпіади в Токіо

доповнено

20-річна киянка Дар’я Білодід у перший день після відкриття Олімпійських ігор-2020 у Токіо здобула першу нагороду для збірної України – бронзову, у дзюдо. В суботу, 24 липня, юна борчиня з товариства “Динамо” піднялася на третю сходинку п’єдесталу у ваговій категорії до 48 кг.

У цій дисципліні саме українська дзюдоїстка вважалася фавориткою в боротьбі за “золото”, адже виграла два попередні чемпіонати світу – 2018-го та 2019 років.

У сутичці за “бронзу” українка здолала 30-річну Ширу Рішоні з Ізраїлю – 10s1:0s1. Вирішальним став іппон (утримання) на останніх секундах основного часу.

Кадри поєдинку Білодід із Рішоні:

Вирішальне утримання у виконанні Білодід

Варто зазначити, що після “бронзової” сутички Дар’я мала засмучений вигляд і плакала з розпачу – адже розраховувала на золоту нагороду.

Вона про це сказала в коментарі суспільному мовнику:

На шляху до медалі Дарина здолала спершу Міліцу Ніколич із Сербії, а у чвертьфіналі в додатковий час – португалку Катаріну Кошту.

На жаль, у півфінальній сутичці Білодід поступилася господарці змагань Фуні Тонакі, яку вже перемагала тут, у Токіо, у вирішальному двобої ЧС-2019.

Основний час сьогоднішнього поєдинку з Фуною не приніс результативних дій, а в овертаймі менша за зростом 25-річна японка перемогла іппоном, притиснувши й утримавши Дар’ю на татамі. Рахунок – 0s1:10s2.

Тонакі раніше була чемпіонкою світу 2017 року.

Зрештою японка отримала “срібло”, поступившись у фіналі категорії -48 кг Дістрії Краснікі з Косова.

Дар’я Білодід після “бронзового” поєдинку сказала в коментарі пресслужбі НОК України:

“Я віддала всі сили, які тільки залишилися, адже останню сутичку проводила на «голден скор», це неймовірно важко і виснажливо. Для мене важливо налаштуватися, адже після бою, який я програла перед цим, настрій був на нулі”.

За її словами, дуже допомогла мама-тренерка – “налаштовувала мене, знайшла потрібні слова”.

“Відчувала й підтримку наших на арені. Вдячна президенту Національного олімпійського комітету України Сергію Бубці, який під час зустрічі в Олімпійському селищі поділився зі мною своїм змагальним досвідом. Коли така людина підтримує, це важливо і цінно”, – сказала Дарина.

Вона згадала, що два роки тому вигравала першість світу в Токіо, але “чемпіонат світу та Олімпійські ігри – це різний досвід”.

Кадри поєдинку Білодід із Тонакі:

Фінальний прийом японки, який приніс їй перемогу

Уже згодом Дар’я написала у фейсбуці: “Після поразки за вихід у фінал я була пригнічена, розбита і зовсім не налаштована на боротьбу за “бронзу”, я хотіла відмовитися від усього цього, адже моя головна мрія вже не збулася. Настрій був на нулі. Єдине, що змотивувало мене, це останні мамині слова перед виходом на татамі: “Виграй цю медаль заради мене”. І я це зробила, заради неї й тата. Тому що вони заслужили цю медаль, і присвячую її я їм. Спасибі вам, рідні! Ви завжди були поруч, підтримували мене, коли хотілося здатися, і знаходили потрібні слова, щоб я продовжувала йти”.

“Зараз я усвідомлюю цінність цієї медалі, для мене вона відбивається золотом, тому що ми пройшли через стільки труднощів і перешкод та все-таки дійшли до фінішної прямої, нехай не так як хотілося б, але з медаллю й історією на все життя”, – заявила спортсменка.

“А мрія у мене все ще є, і я нікому не дам забрати у мене її здійснення!” – додала Білодід.

Це перша Олімпіада в кар’єрі Дар’ї Білодід, яку тренують батьки, знані українські дзюдоїсти Геннадій Білодід та Світлана Кузнєцова. Досі 20-річна киянка зібрала велику колекцію дорослих нагород. Крім двох перемог на чемпіонатах світу, Дарина має “золото” Європейських ігор-2019, золоті медалі чемпіонатів Європи 2017 і 2019, “срібло” ЧЄ-2021.

Спортивне прізвисько Дар’ї – “Анаконда”.

Укрінформ” зібрав десять принципів Дар’ї Білодід:

  • Якщо хочеться відпочити, я нагадую собі, що в цей час суперники тренуються і стають сильнішими.
  • Два тренування на день. Щодня, крім неділі. Ранкове — дві години, вечірнє — три з половиною.
  • Друге місце для мене – поразка.
  • Батьки – це моя головна сила: вони знають, що варто мені сказати на змаганнях.
  • На перших своїх дитячих змаганнях я змагалася з хлопцями і завоювала друге місце: дуже сильно засмутилася.
  • На тренуваннях тренуюся з хлопцями, адже вони здатні більше витримати.
  • Я не думаю про  свою зовнішність, коли виходжу на килим – лише я і опонентка.
  • Спортсмен повинен бути розумним, повинен навчатися.
  • Я не уявляю свого життя без спорту.
  • Моя мета – “золото” на Олімпіаді в Токіо.

Вочевидь, тепер у Дар’ї є мотивація підійти в найкращій формі і з найкращими результатами до наступної Олімпіади, в Парижі 2024 року.

Цього ж змагального дня український дзюдоїст Артем Лесюк у ваговій категорії до 60 кг перевершив очікування: на початку здобув чисту перемогу над Хосе Рамосом із Гватемали, в другому колі переміг у доданий час іменитого узбека Шарафуддіна Лутфуллаєва, у чвертьфіналі поступився Луці Мхеїдзе (Франція), але отримав шанс на втішний турнір за “бронзу”. Утім, у наступному поєдинку Торніке Чакадуа (Нідерланди) виявився сильнішим за 24-річного киянина.

Як інформувала “Новинарня“, Олімпійські ігри-2020 року через пандемію коронавірусу були відкладені на один рік. Вони урочисто відкрилися 23 липня і триватимуть до 8 серпня. Близько 11 тисяч спортсменів із 205 країн виступлять розіграють 339 комплектів нагород. Збірну України представляють 158 спортсменів.

Читайте також:
Олімпіада в Токіо: львівський армієць Коростильов зупинився на 4-му місці в стрільбі з пістолета

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна