У Токіо урочисто відкрили Олімпіаду-2020. Зеленський виступив зі зверненням. ФОТО

 

У японському Токіо офіційно відкрилися 32-ті літні Олімпійські ігри — головні міжнародні спортивні змагання, які повертаються після річної відстрочки через коронавірусну пандемію.

Церемонія відкриття на Національному олімпійському стадіоні в Токіо стартувала в п’ятницю, 23 липня, о 14:00 за київським часом, та закінчилася за чотири години.

Через пандемію COVID-19 церемонія відкриття відбувалася без глядачів: на трибуни допустять тільки обмежену кількість представників Міжнародного олімпійського комітету (МОК), дипломатів, спонсорів Ігор та журналістів.

Парад націй на правах засновників античних та сучасних Олімпіад традиційно почали представники Греції, а закінчили господарі-японці.

Всі команди отримали музичний супровід з популярних японських комп’ютерних ігор.

Уперше в історії проведення Олімпіади країни-учасниці повинні були мати одразу двох прапороносців – жінку та чоловіка. Щоправда, цієї умови дотрималися не всі збірні – траплялися випадки, що прапор ніс лише чоловік.

Знамено України несли олімпійська чемпіонка з кульової стрільби Олена Костевич та чемпіон світу з фехтування Богдан Нікішин.

За ними йшов далеко не повний склад нашої збірної, а лише ті атлети, які встигли прибути в Токіо за п’ять днів до свого  виступу (відповідно до карантинних вимог).

Фото: Reuters

Україну на головному спортивному форумі чотириріччя загалом представлятимуть 158 олімпійців у 25 видах спорту (30 дисциплінах).

Організатори Олімпіади-2020 пов’язали нинішні Ігри з тими, що відбулися в Токіо 1964 року. Олімпійські кільця для перформенсу на арені виготовили з дерев, які атлети зі всього світу висадили саме того року, коли Японія приймала літні Ігри попереднього разу.

Як відомо, Росія перебуває під санкціями через допінгові махінації, тому виступає без національного прапора і державного гімну. У Токіо спортсмени ROC (Russian Olympic Committee) у разі здобуття золотої медалі чутимуть фрагмент із 1-го концерту для фортепіано з оркестром Петра Чайковського.

Після костюмованого театралізованого дійства, Параду націй та привітань пролунала пісня Джона Леннона “Imagine”, й імператор Японії Нарухіто проголосив Олімпійські ігри-2020 відкритими.

Наприкінці церемонії традиційно пролунав Олімпійський гімн і запалав олімпійський вогонь. Його запалила найвідоміша японська тенісистка, колишня перша ракетка світу Наомі Осака.

Вперше було використано екологічне паливо для олімпійських смолоскипів – водень.

Близько 15 світових лідерів відвідали церемонію на стадіоні, яка через пандемію не була такою масштабною, як олімпійські урочистості в минулі роки.
Два тижні тому організатори вирішили повністю заборонити глядачам відвідувати заходи ОІ-2020 після того, як в Токіо оголосили новий надзвичайний стан у зв’язку з коронавірусом. Іноземцям більшою мірою також буде закритий доступ.

Президент Володимир Зеленський сподівається, що на літніх Олімпійських іграх в Токіо засяють яскраві українські зірки й столиця Японії побачить підняті синьо-жовті прапори.
Про це він зазначив у відеозверненні, записаному в Києві.

“Вірю, що в країні висхідного сонця засяють яскраві українські зірки. І вірю, що ви плануєте нам те, що дорожче від золота, срібла й бронзи, – це емоції від перемоги, гордість бути українцями, щастя бути українцями, миті, які залишаються назавжди у нашому великому, понад 40-мільйонному сімейному альбомі. Давайте поповнимо цей альбом. Ми у вас віримо, ми за в нас вболіваємо і чекаємо золото в Україні. А наше золото – це всі українці у Токіо”, – підкреслив Президент.

Зеленський нагадав, що завдяки українським олімпійцям синьо-жовтий прапор підіймали вгору в різних куточках планети. “Вірю, невдовзі його побачить і Токіо”, – сказав він.

Глава держави додав, що хоч ця Олімпіада відбудеться за порожніх трибун, вона не матиме “порожніх сердець”. За його словами, серця всіх українців будуть сповнені підтримкою й вірою у перемоги українських спортсменів.

“Подаруйте нам те, що дорожче за золото, срібло й бронзу, – це емоції від перемоги, гордість за те, що ми – українці! Вище, швидше, сильніше! І без травм! Слава Україні!”, – сказав Зеленський..

Олімпійські ігри триватимуть до 8 серпня. Атлети розіграють 339 комплектів нагород у 33 видах спорту. В Олімпіаді беруть участь близько 11 тисяч атлетів із 206 країн світу.
Через різницю в часі змагання відбуватимуться з четвертої ранку до п’ятої вечора за Києвом. Транслятор Олімпіади в Україні – Суспільне, UA: Перший.

Читайте також:
Став відомий склад збірної України для участі в Олімпійських іграх у Токіо. СПИСОК

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна