Україна, Молдова та Грузія започатковують “Асоційоване тріо”

 

У ході візиту Володимира Зеленського до Батумі започатковано діяльність формату “Асоційованого тріо” України, Грузії та Молдови на рівні глав держав.

У понеділок, 19 липня, лідери трьох країн підписали Декларацію саміту “Асоційованого тріо”.

Декларацію підписали президент Грузії Саломе Зурабішвілі, президент Республіки Молдова Мая Санду, президент України Володимир Зеленський

“Ми, глави держав Грузії, Республіки Молдова та України, зустрілися в Батумі, щоб зміцнити тристороннє співробітництво між нашими країнами щодо європейської інтеграції та підтвердити свої зобов’язання співпрацювати задля мирного, демократичного та процвітаючого європейського майбутнього Грузії, Молдови та України”, – йдеться в декларації.

Лідери країн нагадали, що угоди про асоціацію з Європейським Союзом є ключовими дорожніми картами реформ, і продовження їхньої імплементації становить основу для зміцнення політичної асоціації та подальшого поглиблення економічної та галузевої інтеграції трьох асоційованих партнерів з Європейським Союзом.

“Ми будемо працювати над визначенням конкретних пріоритетів у сферах спільного інтересу для посилення політичного діалогу та просування економічної та галузевої інтеграції з ЄС, особливо у сферах транспорту, енергетики, цифрових трансформацій, зеленої економіки, юстиції та внутрішніх справ, стратегічних комунікацій та охорони здоров’я”, – наголошується в документі.

Зазначається також, що “Асоційоване тріо” буде співпрацювати з різними регіональними ініціативами за участю країн – членів ЄС.

“У цьому світлі ми опрацюємо можливості співпраці з Ініціативою “Тримор’я” як крок до досягнення цілей ЄС щодо конективності та практичної ув’язки наших держав з ЄС”.

Очікується також підвищити нашу стійкість для кращого реагування на виклики регіональній та європейській безпеці.

“Ми прагнемо співпрацювати з Європейським Союзом у сфері спільної політики безпеки та оборони (СПБО), у тому числі щодо протидії гібридним загрозам, посилення кіберстійкості, боротьби з дезінформацією, розвитку платформ співпраці з відповідними відомствами та службами ЄС. Ми продовжуватимемо брати участь у місіях та операціях в рамках СПБО та робитимемо свій внесок у зусилля ЄС задля забезпечення миру та стабільності у світі”.

Читайте також:
Зеленський у Грузії полетів на лінію розмежування з Абхазією та звільнив двох українців

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна