Зеленський у Грузії полетів на лінію розмежування з Абхазією та звільнив двох українців

доповнено

Українська делегація на чолі з президентом Володимиром Зеленським після приземлення в Батумі вирушила на лінію розмежування з окупованою грузинською територією, Абхазією.

Про це в понеділок, 19 липня, повідомив міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба.

“Прямо зараз, одразу після приземлення в Батумі, українська делегація на чолі з президентом їде на лінію дотику між Грузією та її окупованою територією – Абхазією. Це знак солідарності України з Грузією у боротьбі із зовнішньою російською агресією”, – написав Кулеба у фейсбуці.

Він також зазначив, що під час Батумської конференції, в якій візьме участь президент Зеленський, українська сторона говоритиме про безпеку в Чорноморському регіоні та інтеграцію до ЄС.

Крім того, міністр розповів, що “завдяки прямому залученню президента Володимира Зеленського і домовленостям між лідерами України та Грузії” сьогодні вранці звільнили з-за ґрат громадян України Юрія Хомича і Володимира Дьяченка, затриманих у Грузії в листопаді 2020 року, та зняли з них судимість.

Колишній президент Грузії, екслідер грузинської опозиційної партії “Єдиний національний рух” Михеїл Саакашвілі повідомив, що українці Дьяченко і Хомич, а також громадянин Грузії Михайло Батурин були звільнені о сьомій ранку завдяки тиску Зеленського.

“Цей вимушений акт був зроблений під тиском президента Зеленського, який проявив принципову позицію і скасував двосторонній саміт Грузія-Україна, а також чітко дав зрозуміти, що не братиме участі в іншому саміті під егідою Євросоюзу, який був запланований на наступний день і в якому також повинна була брати участь Мая Санду. Вона кілька днів тому дзвонила в Київ і питала, чи будуть українці брати участь, бо вона теж не збиралася прилітати, якщо Зеленського не буде. Євросоюз був змушений теж втрутитися і чинити тиск на грузинську владу. За моєю інформацією, літак президента Зеленського злетів тільки після того, як надійшло повідомлення про звільнення українців, і президент чекав до останньої хвилини, поки це повідомлення не було підтверджене посольством в Києві, тільки після цього давши добро на виліт”, – написав Саакашвілі у фейсбуці.

Як відомо, в листопаді 2020 року грузинські прикордонники затримали яхту, яка прямувала до Туреччини уздовж берега Грузії. На борту перебували громадяни України Володимир Дьяченко та Юрій Хомич. Власник яхти – громадянин Грузії Михаїл Батурин – раніше працював в охороні Михеїла Саакашвілі.

Як повідомляла “Новинарня“, президент Володимир Зеленський 19 липня перебуває з робочим візитом у Грузії, де анонсована його участь у роботі Батумської міжнародної конференції. Крім того, буде започатковано діяльність формату “Асоційованого тріо” України, Грузії та Молдови на рівні президентів. Лідери трьох країн підпишуть декларацію саміту та проведуть спільну зустріч із президентом Європейської ради Шарлем Мішелем.

Читайте також:
Візит Зеленського до Тбілісі: створює “Асоційоване тріо” України, Грузії та Молдови

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна