Євро-2020 виграла збірна Італії

 

Чемпіонат Європи з футболу у 2021 році (відкладене через пандемію Євро-2020) виграла збірна Італії. У фіналі “Скуадра адзурра” здолала команду Англії – 1:1 в основний і додатковий час, 3:2 у серії пенальті.

Фінал 11 липня проходив із глядачами на лондонському стадіоні “Вемблі”, так що англійці мали перевагу свого поля з величезною підтримкою трибун.

Команди обмінялися голами з гри в першому і другому таймах. Рахунок уже на 2-й хвилині відкрив Люк Шо із “Манчестер юнайтед”. М’яч англійського захисника, забитий на часовій позначці 1:57, став найшвидшим голом у фіналах ЧЄ.

На 67-й хвилині рівновагу після стандартного положення відновив захисник “Ювентуса” Леонардо Бонуччі. У віці 34 роки 71 день італієць став найстаршим футболістом, який відзначався у вирішальних поєдинках Євро.

За ударами з гри південці “перестріляли” господарів – 20:6 (у площину воріт – 6:1).

У “футбольній лотереї” схибили італійці Андреа Белотті та Жоржиньйо, англійці Маркус Решфорд, Джейдон Санчо та Букайо Сака.

Вирішальним стали два сейви 22-річного італійського голкіпера з “Мілана” Джанлуїджі Доннарумми.

Склади команд

Італія: Доннарумма, Ді Лоренцо, Бонуччі, К’єлліні, Емерсон (Флоренці, 118), Верратті, Жоржиньо, Барелла (Крістанте, 54), Інсіньє (Белотті, 91), К’єза (Бернардескі, 86), Іммобіле (Берарді, 55)
Запасні: Сірігу, Мерет, Локателлі, Пессіна, Ачербі, Бастоні, Толой
Тренер – Роберто Манчіні

Англія: Пікфорд, Тріпп’єр (Сака, 70), Вокер (Санчо, 120), Стоунз, Магуайр, Шо, Райс (Гендерсон, 74; Рашфорд, 120), Філліпс, Маунт (Гріліш, 99), Стерлінг, Кейн
Запасні: Рамсдейл, Джонстон, Мінгс, Коді, Калверт-Льюїн, Джеймс, Беллінгем
Тренер – Гарет Саутгейт

Це друге “золото” Італії на чемпіонатах Європи (після успіху 1968 року). Також апеннінці чотири рази ставали чемпіонами світу, востаннє – 2006 року.
Англійці залишаються без європейського титулу. В їхньому активі серед мейджорів – лише домашній чемпіонат світу 1966 року.

Найкращим бомбардиром Євро-2020 став португалець Кріштіану Роналду – 5 голів (плюс 1 асист). Йому поступився чех Патрік Шик, в активі якого 5 м’ячів без результативних передач.

Загалом у 51 матчі на турнірі було забито 142 м’ячі, в середньому 2,78 за гру.

Воротар “Скуадри адзурри” Джанлуїджі Доннарумма здобув нагороду найкращого гравця турніру. Він провів на нуль усі матчі групового етапу, а в плей-оф виграв серії пенальті проти Іспанії та Англії.

Італія на шляху до титулу виграла групу А (три перемоги над Туреччиною – 3:0, Швейцарією – 3:0, Уельсом – 1:0), а у плей-оф вибили Австрію (2:1 в екстратаймі), Бельгію (2:1), Іспанію (1:1, пенальті – 4:2), Англію – 1:1 (пенальті – 3:2).

Перед початком турніру, та й перед фіналом, італійці не були фаворитами, не мали у складі суперзірок, але тренер Роберто Манчіні зміг сформувати “команду-зірку” з привабливою атакувальною грою – на противагу прагматичній англійській.

Збірна Італії з Кубком Анрі Делоне. Фото: УЄФА

Нагадаємо, на шляху до фіналу Англія у чвертьфіналі перемогла збірну України – 4:0. Для нашої команди потрапляння в таку стадію стало найбільшим успіхом за весь час виступів на європейських першостях.

Євро-2020 – 16-й чемпіонат Європи з футболу – проходив із 11 червня по 11 липня 2021 року в 11 містах різних країн. Турнір планували у червні-липні 2020 року, однак через пандемію COVID-19 змагання відтермінували на рік.

Читайте також:
УЄФА презентувала новий м’яч, яким зіграють у півфіналі та фіналі Євро-2020. ФОТО

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна