Україна, Польща й Литва у Вільнюсі визнали конституцію Орлика і підписали Декларацію про європейську спадщину та спільні цінності

 

Голови дипломатичних відомств України, Литви та Польщі у Вільнюсі підписали Декларацію про європейську спадщину та спільні цінності, а також ухвалили план дій із протидії дезінформації, а також “дорожню карту” подальшої взаємодії в межах Люблінського трикутника та

Про це на ФБ-сторінці МЗС України розповів міністр Дмитро Кулеба.

Він упродовж двох днів зустрічався з главами МЗС Литви Габріелюсом Ландсбергісом та Польщі – Збігнєвом Рау у форматі Люблінського трикутника.

Першим підписаним документом Кулеба назвав Декларацію про спільну європейську спадщину та спільні цінності.

“У цьому документі ми констатуємо, що об’єднує наші країни не лише в минулому, а й у майбутньому. У майбутньому це, безумовно, єдина Європа. Литва і Польща в цій декларації підтверджують, що докладатимуть всіх зусиль, аби Україна стала членом НАТО та ЄС, підтримують Кримську платформу, засуджують російську агресію проти нашої держави”, – розповів міністр.

“Для мене важливий ще один елемент цього документа. Це визнання того факту, що конституція нашого гетьмана Пилипа Орлика є невід’ємною і важливою частиною спільної демократичної правової традиції нашої частини Європи. Так само, як перша конституція польська й акти законодавства Великого Князівства Литовського”, – сказав Кулеба.

“Це дуже важливо усвідомлювати – що нарешті, не пройшло і трьох сторіч, наші три держави визнають свій рівноправний внесок у створення простору, який ґрунтується на демократії, свободі, економічному процвітанні”, – додав він.

Узагальнюючи, Кулеба наголосив, що Люблінський трикутник (Україна, Литва, Польща) – “це, по суті, альтернатива “русскому миру” в цій частині Європи”.

Як уточнюють у пресслужбі МЗС України, “Декларація про європейську спадщину та культурні цінності “визнає Конституцію Пилипа Орлика як невід’ємну частину спільної культурно-правової спадщини України, Литви та Польщі, яка значною мірою сформувала європейську ідентичність українців, литовців та поляків”.

Крім того, Литва та Польща, за повідомленням МЗС, виступили за надання Україні чіткого розуміння подальших кроків задля набуття членства в НАТО.

Також Дмитро Кулеба запропонував долучати представників білоруської опозиції до діяльності Люблінського трикутника.

Зустріч міністрів 7 липня відбулася в рамках 4-ї Міжнародної конференції з питань реформ в Україні, що триває у Вільнюсі за участі президента Володимира Зеленського.

Читайте також:
Віцеспікери з країн “Люблінського трикутника” відвідали зону ООС

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна