“Свободу Владиславу Єсипенку!”: в Києві пройшла акція солідарності з ув’язненим у окупованому Криму журналістом. ВІДЕО

доповнено

У вівторок, 6 липня, Майдані Незалежності в Києві відбулася акція солідарності “Свободу Владиславу Єсипенку!”.

Як передає “Новинарня“, у заході взяли участь кілька десятків людей, серед них – колеги ув’язненого в окупованому Криму журналіста Владислава Єсипенка, колишні політв’язні, правозахисники та небайдужі громадяни.

Присутні тримали в руках постери з портретом Єсипенка, зображенням окупованого РФ Криму й написом англійською: “Journalism is not a crime” (“Журналістика – це не злочин”).

“Він ледь пережив тортури, погрози вбивства, і зараз він платить своїм життям на здоров’ям за те, що захищав інтереси України та виконував свої професійні обов’язки. Владислав працював на території беззаконня, де ув’язнили десятки наших громадян. І що ми бачимо зараз? За Влада сьогодні борються правозахисники, експолітв’язні, журналісти, активісти, родичі… А влада бездіє! В такій ситуація держава мали би стати на захист прав своїх громадян. Я хочу звернутися до офісу президента, а себе до людей, які ставили підпис на відповідях до мене – Єрмака, Токарєва, Остафійчука. Шановні, не скеровуйте мої звернення до вас у Службу безпеки України, адже вона вже втомилася відповідати, що це питання не її компетенції “, – сказала під час акції дружина ув’язненого російськими окупантами Катерина Єсипенко.

Відео: Ірина Семеняка, “Новинарня

Вона зазначила, що напередодні президент Володимир Зеленський сказав, мовляв, держава має діяти чітко, швидко та злагоджено у визволенні з полону громадян України.

“Я з цим погоджуюся. Але, Володимире Олександровичу, це не працює. Мій чоловік та батько нашої шестирічної доньки вже чотири місяці ледь виживає в СІЗО №1 окупованого Сімферополя. Діти політв’язнів залишилися без батьків, сім’ї – без синів, братів та чоловіків. Пане президенте, я пропоную вам особисто подивитися в заплакані очі нашої донечки. Вони говорять красномовніше за мене”, – звернулася до глави держави Катерина Єсипенко.

Фото: Ірина Семеняка, “Новинарня

“Владислав перебуває в СІЗО, тому до нього може дійти інформація про те, що його підтримують і не забувають. Я свого часу, через зрозумілі обставини, про схоже дізнався значно пізніше, ніж все відбувалося… Хотів би сказати Владу: якби це все жахливо не було, воно закінчиться. Це не може тривати вічно, навіть якщо окупанти його засудять, то він не відбуде весь термін. Ми для цього тут і зібралися  – відстоювати його”, – сказав журналіст і колишній політв’язень Станіслав Асєєв.

Відео: Ірина Семеняка, “Новинарня

“Окупантам видається, що такими діями їм вдасться заглушити голос журналістів. Але у них це не вийде, адже в Криму є не лише журналісти, а й громадські активісти, що працюють, фактично, в підпіллі… Ті, хто піддавалися й піддаються репресіям в окупованому Криму, не змовкнуть, працюватимуть надалі. Своєю підтримкою ми намагаємося додати їм сил, мужності. Впевнений, що вони витримають всі випробування і висвітлюватимуть події на півострові, добиваючись його звільнення і повернення до складу України”, – запевняє експолітв’язень, журналіст Микола Семена .

Відео: Ірина Семеняка, “Новинарня

Колишній бранець Кремля, режисер Олег Сенцов вважає, що коли окупанти затримують людину, то вона має дві дороги – або зрадити себе і свою державу, або залишитися вірним собі й Україні.

“Всі наші побратими, що присутні тут сьогодні, не зрадили… І я дуже тішусь, що Влад теж пішов цим шляхом. Хоча він дуже важкий і довгий. Влад пройшов тортури… Попереду – суд, вирок, очікування і боротьба. Вірю, що він й інші наші співвітчизники, що перебувають у полоні в Путіна в окупованому Криму, на Донбасі чи в Росії, будуть звільнені. А недобита імперія – зруйнована”, – переконаний Сенцов.

Відео: Ірина Семеняка, “Новинарня

Організаторами заходу виступили “Кримська правозахисна група”, “Центр прав людини ZMINA” та Національна спілка журналістів України, “Об’єднання родичів політв’язнів Кремля”, “Платформа за звільнення політв’язнів”.

Як інформувала “Новинарня“, 16 березня російська ФСБ повідомила, що в анексованому Криму ФСБ затримала громадянина РФ, який начебто збирав за завданням української розвідки інформацію про місця масового перебування людей і мав у своєму автомобілі вибуховий пристрій.
Інформація про затриманого з’явилася в день сьомих роковин так званого “референдуму” про анексію Криму Росією.
Фрілансера “Радіо Свобода” Владислава Єсипенка, що має подвійне громадянство, узяли під варту за звинуваченням у виготовленні вогнепальної зброї і боєприпасів.
Однак не виключено, що йому закинуть й нові статті: ФСБ вже заявила, що Єсипенко нібито проводив “розвідувально-підривну діяльність в інтересах українських спецслужб”.
Журналістові окупаційна адміністрація призначила “державного захисника” Віолетту Синєглазову, що раніше відстоювала інтереси слідства в інших політично мотивованих справах проти українців. За першої нагоди Єсипенко відмовився від такої “адвокатки”.
Дружина фрілансера Катерина Єсипенко заявила, що її чоловіка змусили давати свідчення під тортурами.

17 березня українські правоохоронці відкрили кримінальне провадження за фактом затримання й арешту в Криму Владислава Єсипенка.

Читайте також:
В окупованому Криму “суд” продовжив на пів року арешт журналіста Єсипенка

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна