Парад військ: Міноборони показало репетицію жіночої “коробки” й отримало порцію критики. ФОТО

 

Під час військового параду на День Незалежності жіноча “коробка” буде представлена курсантками Військового інституту Київського національного університету імені Тараса Шевченка.

У четвер, 1 липня, Міністерство оборони України показало фото із тренувань.

Репетиції відбуваються двічі на день. Ранкове – від 7:30 до 8:30 та післяобіднє – від 15:00 до 18:00. Зазначається, що такий час обрали, щоб не проводити підготовку під час найбільшої спеки.

Курсантки на параді йтимуть новим стройовим кроком.

“Від старого він відрізняється тим, що раніше нога мала підніматися від землі на 15-20 сантиметрів, нині ж – на 10-15 см. Трішечки нижче. Дівчата новий крок опанували буквально за один день, проблем ніяких не було. Серед курсанток є ті, хто вперше братиме участь у параді, і ті, хто вже крокував Хрещатиком у 2018 році. Тоді на підготовку дівчатам дали місяць. Цього ж разу в нас є три місяці”, – коментує викладач ВІКНУ майор Євген Балабушка, якого цитує видання “Армія.Інформ”.

Жіноча “коробка” пройде Хрещатиком вже вдруге, вперше – у 2018 році.

“На минулому параді дівчата були в повсякденній формі одягу і зі зброєю. Цього року, наскільки мені відомо, вони вперше крокуватимуть у парадній формі і без зброї. Курсантки йтимуть у туфлях на підборах. Тому нині почали тренуватись ходити в цьому взутті”, − прокоментував викладач інституту.

Він розповів, що спочатку військовослужбовиці тренуються ходити разом, оскільки у своїх підрозділах марширували трохи по-іншому:

“Тепер вони вперше йдуть одна з одною, звикають до темпу кроку, який задає сама «коробка», до маневреності. По суті стають єдиним цілим. Дівчата витривалі, добре переносять навантаження, зокрема і погодні. Під час тренувань забезпечуються холодним чаєм, водою. Медичний персонал так само слідкує за станом військовслужбовиць під час тренувань”.

Курсантка Військового інституту Київського національного університету імені Тараса Шевченка Іванна Медвідь розповіла, що підготовка триває вже понад місяць:

“Сьогодні вперше тренування відбувається у туфлях на підборах. Це трішечки важче, ніж у берцях, але ми стараємося. У параді я братиму участь вперше. Дуже цього хотіла. Коли ще у школі вчилась, любила дивитись на паради. На тренуваннях дуже стараюсь, щоб не підводити ні наших офіцерів, ні нашу “коробку”, – розповіла Іванна.

Під дописом Міноборони у ФБ, разом з тим, скептично і подекуди несхвально коментують марширування курсанток на підборах. Закидають навіть звинувачення у сексизмі та гендерній нерівності.

“Чому вони всі на підборах? Це взуття для фізичних вправ?”

“Серйозно? Тренування з 15.00 , коли сонце в зенітні і гарячий асфальт, та ще й тренування на підборах. Жах”

“Це якийсь дебілізм! На нулях теж на підборах бігати?”

“Та відмовляйтеся вже від цього “пруського кроку”, совкового спадку”

“А що це за взуття? Нова тактична форма?”

“Не гірше, ніж у Північній Кореї”

“Ну ок, підбори. А чоловіки будуть в лакових тухфлях з носаками маршувати І головне питання: що це за підрозділ за гендерною ознакою?! Сексизм на марші в усіх сенсах. У того хто це придумав э власне звання, прізвище?”

“Що за гендерна нерівність!? Підбори вже давно не обов’язковий жіночий предмет туалету. Давайте ще в спідницях, вони ж так на бойові завдання підуть… Чи як?”

“А хлопці курсанти теж будуть на підборах? Чи сексизм це норма для міністерства оборони. Які ще тортури для дівчат?”

“Давайте мужиків теж у підбори взуйте! У нас в армії рівність чи сексизм?”.

Через дві години після публікації пресслужба МОУ обмежила можливість коментування свого допису.

Читайте також:
ЗСУ почали підготовку до параду військ на День Незалежності. ФОТО

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна