Посольство США зреагувало на нову американську назву прифронтового селища на Донбасі

 

Посольство США в Україні привітало мешканців Нью-Йорка Донецької області з перейменуванням їхнього селища.

Про це йдеться в заяві дипломатичного відомства у четвер, 1 липня.

“Вітаємо жителів Нью-Йорка Донецької області з поверненням до історичної назви свого міста завдяки міжфракційному консенсусу у Верховній Раді України. Ще одна нагода відзначити наші тісні зв’язки. Ми великі шанувальники вашого нового/старого імені!”, – йдеться в повідомленні.

Як інформувала “Новинарня“, 1 липня депутати Верховної Ради підтримали перейменування селища міського типу Новгородське, що на Донеччині, на Нью-Йорк.

3 лютого 2021 року Комітет Верховної Ради України з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування підтримав подання Донецької обласної військово-цивільної адміністрації щодо перейменування селища міського типу Новгородське Бахмутського району Донецької області на селище міського типу Нью-Йорк (повернення історичної назви).
У березні стало відомо, що в селищі сфальсифікували підписи проти перейменування.

Селище на березі річки Кривий Торець, що на півночі Донецької області, неподалік сучасного Торецька, наприкінці XIX століття заснувала громада німців-менонітів.

Ідею назвати містечко Нью-Йорком приписують двом німцям-засновникам:

  • Яків Унгер – підприємець, який побудував перший у селищі паровий млин – був зачарований американським мегаполісом і тому почав називати своє селище Нью-Йорком;
  • інженер Яків Нібур – подарував офіційну грамоту з назвою селища Нью-Йорк своїй дружині-американці, яка нібито дуже сумувала за батьківщиною.

Свою історичну назву український Нью-Йорк носив до 1951 року – потім радянська влада перейменувала його на смт Новгородське.

Читайте також репортаж “Новинарні” з Новгородського: 
Нью-Йорк, з якого видно Горлівку.
Німецьке селище в “сірій зоні” показує себе і свою історію

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна