Україна може ратифікувати Стамбульську конвенцію з “поясненнями про гендер”, – президент ПАРЄ

 

Очільник Парламентської асамблеї Ради Європи Рік Дамс підтримує ідею про те, щоби держави-члени РЄ знаходили нестандартні шляхи збирання голосів за ратифікацію Стамбульської конвенції.

Про це інформує “Європейська правда”.

Конвенція про запобігання насильству стосовно жінок і домашньому насильству (Стамбульська конвенція) була підписана Україною ще у 2011 році, але досі не ратифікована через протести церков та консервативних політиків проти вжитого у ній терміну “гендер”.

І хоча конвенція не дозволяє робити при ратифікації винятки для статей, де вжитий цей термін, Рік Дамс вважає за можливе обійти це обмеження.

“Держава може надати додаткові пояснення до Конвенції, аби лише такі пояснення не ставили під сумнів і не суперечили самій Конвенції. А уточнення – це нормально, особливо якщо це дозволяє знайти голоси для ратифікації”, – пояснив він.

У Верховній Раді також вже є підтримка такого шляху, а народна депутатка від “Слуги народу” Марія Мезенцева розраховує, що ратифікація відбудеться вже восени цього року.

Не виключено також, що цей крок з боку України дозволить створити механізм для приєднання до нині “конфліктної” конвенції інших східноєвропейських країн.

Нагадаємо, в липні 2020 року віцепрем’єр-міністерка з європейської та євроатлантичної інтеграції Ольга Стефанішина заявила, що Кабінет Міністрів України готовий внести на розгляд парламенту законопроєкт про ратифікацію Стамбульської конвенції.

Як відомо, Стамбульська конвенція – Конвенція Ради Європи про запобігання насильству стосовно жінок і домашньому насильству та боротьбу з цими явищами, яка була відкрита для підписання 11 травня 2011 у турецькому Стамбулі.
Це перший документ, який юридично зобов’язує створити правову базу для боротьби з насильством стосовно жінок. Країни, що приєдналися до конвенції, повинні криміналізувати психологічне насильство, переслідування, фізичне та сексуальне насильство, примусовий шлюб, примусові аборти і стерилізацію.

Україна одна з перших країн, яка підписала Конвенцію ще в 2011 році, але досі не ратифікувала. Наразі Стамбульську конвенцію ратифікували понад 30 країн.

Європейський Союз та Рада Європи закликають Україну ратифікувати її без зволікань. В Україні насильство над жінками залишається однією з найгостріших соціальних проблем – щорічно кількість жертв сягає 1,1 мільйона.

Читайте також:
Туреччина стала першою державою Ради Європи, яка вийшла зі Стамбульської конвенції

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна