Туреччина стала першою державою Ради Європи, яка вийшла зі Стамбульської конвенції

 

Туреччина вийшла з ухваленої в Стамбулі Конвенції Ради Європи про запобігання насильству стосовно жінок і домашньому насильству та боротьбу з цими явищами, яку свого часу першою ратифікувала.

Про це повідомляє “Європейська правда” з посиланням на турецьке державне інформагентство Anadolu.

Президент Туреччини Реджеп Таїп Ердоган підписав указ про вихід зі Стамбульської конвенції, підписаної у 2011 році.

Як заявила міністр у справах сім’ї, праці та соціальних служб Зехра Зумрут Сельчук, права жінок гарантовані внутрішнім законодавством Туреччини, передусім конституцією.

За її словами, турецька правова система є “достатньо динамічною та потужною”, щоб впроваджувати нові норми відповідно до потреб.

При цьому Сельчук наголосила, що насильство над жінками є злочином проти людства, і Туреччина рішуче продовжить боротьбу з насильством за принципом “нульової толерантності”.

Директор з комунікацій Фареттин Алтун запевнив, що Туреччина рішуче продовжує боротьбу за те, щоб жінки більше брали участь у соціальному, економічному, політичному та культурному житті.

Коментуючи вихід Туреччини зі Стамбульської конвенції, генеральна секретарка Ради Європи Марія Пейчинович-Бурич назвала його “величезним кроком назад“.

“Стамбульська конвенція охоплює 34 європейські країни і широко розглядається як золотий стандарт у міжнародних зусиллях щодо захисту жінок і дівчат від насильства, з яким вони стикаються щодня в наших суспільствах. Цей крок є величезним регресом щодо цих зусиль. І, що найсумніше, він ставить під загрозу захист жінок у Туреччині, по всій Європі та за її межами”, – наголосила.

Читайте також:
Amnesty International: збройний конфлікт на сході України загострив проблему
домашнього і сексуального насильства

Стамбульська конвенція – це міжнародний юридичний обов’язковий акт, який охоплює питання, пов’язані з насильством щодо жінки (покарання та переслідування злочинців, захист та допомога жертвам, запобігання та протидії насильства щодо жінок як соціального суспільного явища тощо).

Багато консерваторів Туреччини вважають, що цей пакт заохочує до насильства, підриваючи сімейні структури. Натомість їх опоненти переконують, що угоду та законодавство, ухвалене після її виконання, потрібно реалізовувати більш суворо.

У 2019 році в Туреччині було скоєно 474 вбивства жінок – це вдвічі більше, ніж у 2011-му.

Станом на березень 2021 року Стамбульську конвенцію, яка набула чинності з 1 серпня 2014 року, підписали 46 країн світу та Євросоюз. При цьому ратифікували документ понад 30 країн. Зокрема, конвенцію досі не ратифікували Болгарія, Чехія, Угорщина, Литва, Латвія, Словаччина, Велика Британія, Ліхтенштейн.

Україна підписала Стамбульську конвенцію ще 2011 року, але також досі її не ратифікувала.

Читайте також:
Уряд готовий внести до парламенту ратифікацію Стамбульської конвенції, – Стефанішина

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна