Вперше після перемир’я Ізраїль завдав авіаударів по Cектору Гази після атаки ХАМАСу

 

Ізраїльські військово-повітряні сили завдали повітряних ударів по Сектору Гази вдосвіта 16 червня після того, як бойовики на палестинській території відкрили вогонь по південній частині Ізраїлю.

Про це повідомила ізраїльська пожежна служба, пише BBC.

Там вказують, що 15 червня із Сектору Гази в Ізраїль були відправлені кілька запальних куль. Це перший великий спалах за останні тижні — попередні військові дії між двома сторонами закінчилися припиненням вогню 21 травня.

Ізраїльські військові заявили, що їхня авіація “була готова до всіх сценаріїв, включаючи відновлення бойових дій в умовах продовження терористичних актів, що виходять із сектору Гази”, цитує The Guardian.

Це видання також із посиланням на повідомлення ізраїльської пожежної команди вказує, що запуск запальних куль призвів до 20 пожеж на відкритих полях у населених пунктах поблизу кордону з Сектором Гази.

Речник ХАМАСу, підтверджуючи напади Ізраїлю, заявив, що палестинці продовжуватимуть свій “сміливий опір і захист своїх прав та священних місць” в Єрусалимі.

Інформації про жертв атаки наразі немає.

Як інформувала “Новинарня“, із 10 травня розпочалася ескалація бойових дій – фактично, ракетна війна – між Ізраїлем та арабськими бойовиками в секторі Газа.
ХАМАС оголосив про початок воєнної операції “Меч Аль-Кудса” (“Єрусалимський меч”). За перші дві доби ХАМАС, “Ісламський джихад” та інші палестинські угруповання випустили понад тисячу ракет по ізраїльській території. Обстрілу піддавалися не тільки прикордонні з Газою райони, а і Єрусалим, Тель-Авів та інші міста в центрі Ізраїлю. Здогадно, зброю для ХАМАСу надає зокрема Росія.
Ізраїль 11 травня оголосив антитерористичну операцію під кодовою назвою “Страж стін” (“Шомер а-Хомот”), що полягає насамперед у ракетних, артилерійських та авіаударах. 12 травня члени військово-політичного кабінету Ізраїлю одностайно затвердили рішення про продовження операції в секторі Гази і збільшення інтенсивності атак.
За офіційними даними, станом на ранок 19 травня в Ізраїлі внаслідок обстрілів загинули 12 осіб (із них один військовий), серед них кілька людей померли від травм або серцевих нападів під час евакуації у сховища.
Міністерство охорони здоров’я в Газі повідомляє про близько 220 загиблих арабів у секторі Газа та більш як 1500 поранених. Серед загиблих майже 30 – діти.
При цьому Ізраїль заявляє про ліквідацію понад 160 бойовиків ХАМАСу, “Ісламського джихаду” та їхніх лідерів.

13 травня командування Армії оборони Ізраїлю оголосило про призов 9 тисяч резервістів, які мали прибути на бази у повній готовності до участі у бойових діях.

Читайте також:
“Досить бомбити Газу”: у світі відбуваються протести проти дій Ізраїлю

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна