“Досить бомбити Газу”: у світі відбуваються протести проти дій Ізраїлю

 

У різних регіонах світу відбуваються масові демонстрації на підтримку Палестини, учасники яких вимагають від Ізраїлю припинити військову операцію в секторі Гази.

Про це пише ізраїльський сайт NEWSru.co.il.

Так, у Лондоні кілька тисяч маніфестантів зібралися біля посольства Ізраїлю, скандуючи гасла “Свободу Палестині!” і “Досить бомбити Газу!”. Як стверджують організатори, в демонстрації взяли участь 10000 осіб.

За даними британського видання The Guardian, 13 учасників протесту були затримані поліцією. Як повідомили правоохоронці, дев’ятьох із них було поранено, коли під час розгону натовпу протестувальники закидали поліцейських різними предметами.

Низка акцій протесту відбулася також у Німеччині, передусім у районах із переважно мусульманським населенням.

У столиці Іспанії Мадриді в демонстрації на підтримку Палестини взяли участь близько 2500 осіб, які скандували: “Це геноцид!”.

У Парижі учасники протестів проти дій Ізраїлю палили ізраїльські прапори та сміттєві баки й кидали в поліцейських каміння.

Тим часом в Італії профспілка докерів італійського порту Ліворно із солідарності з палестинцями ухвалила рішення припинити відвантаження зброї і боєприпасів на корабель, який має вирушати в ізраїльський порт Ашдод.

“Порт Ліворно не хоче бути співучасником убивств палестинців. Ця зброя буде використана для вбивств палестинського населення”, – повідомила профспілка L’Unione Sindacale di Base.

Інформацію про те, куди прямує судно, докерам надала організація Weapons Watch, що базується в Генуї. Вона закликала уряд Італії розірвати всі угоди про постачання Ізраїлю озброєнь.

Масові антиізраїльські виступи відбулися також в індійському Кашмірі та в багатьох арабських країнах: Катарі, Іраку, Лівані.

Читайте також:
Кінець “проєкту метро”: наслідки нових ударів по сектору Газа та Ізраїлю. ФОТО, ВІДЕО

Як інформувала “Новинарня“, із 10 травня триває ескалація бойових дій – фактично, ракетна війна – між Ізраїлем та арабськими бойовиками в секторі Газа.
ХАМАС оголосив про початок воєнної операції “Меч Аль-Кудса” (“Єрусалимський меч”). За перші дві доби ХАМАС, “Ісламський джихад” та інші палестинські угруповання випустили понад тисячу ракет по ізраїльській території. Обстрілу піддавалися не тільки прикордонні з Газою райони, а і Єрусалим, Тель-Авів та інші міста в центрі Ізраїлю. Здогадно, зброю для ХАМАСу надає зокрема Росія.

Ескалація насильства почалася із сутичок між ізраїльськими силовиками і палестинцями в Єрусалимі, в основному в комплексі будівель мечеті Аль-Акса. Палестинці протестували проти спроб ізраїльської влади виселити кілька палестинських сімей в Східному Єрусалимі, щоб звільнити місце для будівництва єврейським поселенцям. Понад 70 палестинців оскаржують у суді наказ про виселення у справі, яка тягнеться вже роками. Слухання були призначені на 10 травня, але в підсумку їх перенесли на невизначений час.

ХАМАС оголосив про початок воєнної операції “Меч Аль-Кудса” (“Єрусалимський меч”). За перші дві доби ХАМАС, “Ісламський джихад” та інші палестинські угруповання випустили понад тисячу ракет по ізраїльській території. Обстрілу піддавалися не тільки прикордонні з Газою райони, а і Єрусалим, Тель-Авів та інші міста в центрі Ізраїлю. Здогадно, зброю для ХАМАСу надає зокрема Росія.

Ізраїль 11 травня оголосив антитерористичну операцію під кодовою назвою “Страж стін” (“Шомер а-Хомот”), що полягає як у ракетних та авіаударах, так і в діях диверсійних і розвідгруп на землі. 12 травня члени військово-політичного кабінету Ізраїлю одностайно затвердили рішення про продовження операції в секторі Гази і збільшення інтенсивності ударів.

За офіційними даними, станом на ранок 15 травня в Ізраїлі внаслідок бойових дій загинули сім осіб (із них шестеро цивільних). Ще кілька людей померли від травм або серцевих нападів, що їх зазнали під час евакуації у сховища.
Міністерство охорони здоров’я в Газі повідомляло про понад сотню загиблих арабів у секторі Газа та більш як тисячу поранених.
При цьому Ізраїль заявляє про ліквідацію десятків бойовиків ХАМАСу та їхніх лідерів.

13 травня командування Армії оборони Ізраїлю оголосило про призов 9 тисяч резервістів, які мали прибути на бази у повній готовності до участі у бойових діях.

Читайте також:
Генсек ООН Гутерріш закликав до деескалації між Ізраїлем і Сектором Гази

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна