“Страж стін” проти “Меча Аль-Кудса”: що відбулося в Ізраїлі за останні два дні, коли поновилася війна

 

Армія оборони Ізраїлю ЦАХАЛ проводить антитерористичну операцію під кодовою назвою “Страж стін” (“Шомер а-Хомот”), що почалася 11 травня після масованого ракетного обстрілу ізраїльської території із сектора Газа.

Протягом першого дня операції було завдано сотень ударів по цілях у секторі Гази. МОЗ Гази повідомляє про десятки вбитих і сотні поранених палестинців (увечері 11 травня ішлося про 35 убитих, більше 230 поранених). Судячи з опублікованих звітів, більшість загиблих – бойовики терористичних угруповань, але є жертви і серед мирного арабського населення, інформує news.co.il.

Пресслужба Армії оборони Ізраїлю повідомила, що у відповідь на обстріли ізраїльської території ЦАХАЛ атакував будинки в секторі Газа, що належать лідерам бойовиків терористичної організації ХАМАС. Згідно з повідомленням ЦАХАЛа, удари були завдані по домівках бригадних генералів Басама Іси в місті Газа, Рафи Саламе в Хан Юнісі і глави військової розвідки ХАМАС Мухаммада Язурі.

Завдання удару по цілі в секторі Газа.
An explosion caused by Israeli airstrikes on the Gaza Strip is seen early Tuesday, May 11, 2021. (AP Photo/Khalil Hamra)

За даними ЦАХАЛ, двоє керівників військової розвідки ХАМАСу ліквідовані. Так, убиті глава відділу безпеки військової розвідки ХАМАСу Хасан Каугі і його заступник Уаіль Іса (рідний брат глави контррозвідки ХАМАСу Маруана Іси).

Відео:

У результаті повітряних ударів ізраїльських сил було зруйновано 13-поверхову будівлю в Газі “Бурдж-Ханаді”, де знаходяться офіси руху ХАМАС.

Ізраїльська операція “Страж стін” стала відповіддю на дії палестинського руху ХАМАС, який оголосив про початок своєї воєнної операції “Меч Аль-Кудса” (“Єрусалимський меч”). Відтак 10-11 травня ХАМАС, “Ісламський джихад” та інші арабські угруповання випустили вже близько тисячі ракет по ізраїльській території. Цілями ракетних атак були цивільні і військові об’єкти, і житлові квартали.

Обстрілу піддавалися не тільки прикордонні з Газою райони, а й Єрусалим, Тель-Авів та інші міста в центрі Ізраїлю. ХАМАС заявляв, що ввечері 11 травня протягом приблизно однієї години в сторону центру Ізраїлю було випущено не менше 130 ракет.

Відео:

Унаслідок ракетного обстрілу 11 травня загинули три людини на території Ізраїлю (одна жінка загинула під час обстрілу в Рішон ле-Ціоні, дві – в Ашкелоні). Серед загиблих – громадянка Індії, яка працювала доглядальницею у літньої жінки. Ще десятки людей отримали поранення.

Одна з ракет влучила в рейсовий автобус в Холоні, він загорівся. Поранено вісім осіб, стан двох важкий. Постраждалих, серед яких є п’ятирічна дитина, госпіталізували. Ще одна ракета поцілила в нафтопровід, спричинивши пожежу.

Обстріли території Ізраїлю. Фото: Reuters

Обстріли території Ізраїлю. Фото: Reuters

Наслідок обстрілу Ашкелону. Oil tank is on fire near the town of Ashkelon, Israel, after it was hit by a rocket fire from Gaza Strip, Tuesday, May 11, 2021. (AP Photo/Tsafrir Abayov)

Після того надійшла інформація ще про кількох убитих ізраїльтян. Близько 3-ї години ночі в місті Лод загинула дівчинка в результаті прямого влучання ракети, випущеної з Гази, в автомобіль. Чоловік, який перебував поруч, отримав вкрай важкі поранення і пізніше помер у лікарні. Є також жертва від серцевого нападу під час евакуації.

Мер міста Лод Яір Ревіво попросив прем’єр-міністра оголосити надзвичайний стан в місті і запросив підтримки армії. Він назвав зіткнення між єврейським і арабським населенням “інтифадою Ізраїльських арабів”.

“У Лоді почалася “кришталева ніч”. Я закликав прем’єр-міністра оголосити надзвичайний стан, ввести армію оборони Ізраїлю, ввести комендантську годину, відновити порядок”, – заявив Ревіво.

За його словами, вся робота, яку місцева влада виконувала протягом багатьох років, пішла нанівець.

“Весь Ізраїль повинен знати, це повна втрата контролю… Це немислимо. Горять синагоги. Підпалено сотні машин. Сотні арабських головорізів бродять вулицями… В Лоді вибухнула громадянська війна”, – сказав Ревіво.

Місцеві жителі-ізраїльтяни хочуть захистити свої будинки, тому виходять на вулиці зі зброєю.

Прем’єр-міністр Ізраїлю Біньямін Нетаньяху заявляв, що ХАМАС і “Ісламський джихад” заплатять “дуже високу ціну” за атаки на Ізраїль.

Тимчасово закрито аеропорт “Бен Гуріон”, пасажирські борти здійснюють посадку на Кіпрі. Ізраїльська залізнична компанія “Ракевет Ісраель” припинила рух поїздів на ділянці між Лодом і станцією “Хагана” в Тель-Авіві.

Зіткнення між ізраїльськими силовиками і палестинцями в Єрусалимі, в основному в комплексі будівель мечеті Аль-Акса, відновилися через протести палестинців проти виселення кількох палестинських сімей в Східному Єрусалимі, щоб звільнити місце для будівництва єврейським поселенцям.
Понад 70 палестинців оскаржують у суді наказ про виселення у справі, яка тягнеться вже роками. Слухання були призначені на 10 травня, але його в підсумку перенесли на невизначений час.
Поліція також заборонила євреям прохід до цього місця напередодні традиційного “маршу з прапорами” єврейських націоналістів в День Єрусалима, який цього року святкували 10 травня (дата встановлена за традиційним іудейським календарем на 28-й день місяця іяра, і за звичайним григоріанським припадає в різні роки на різні дати). Протягом цього маршу його учасники традиційно проходять через мусульманський квартал Старого міста, що араби вважають провокацією.

Нагадаємо, у 20-х числах квітня Ізраїль і Сектор Газа обмінялися ракетними ударами на тлі арабських заворушень у Єрусалимі

Читайте також:
В Ізраїлі представили військового робота Jaguar, що самознищується при потраплянні до ворога. ФОТО, ВІДЕО

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна