Ізраїль і Сектор Газа обмінялися ракетними ударами на тлі арабських заворушень у Єрусалимі

 

Більш як 20 ракет були випущені бойовиками ХАМАС із Сектору Газа в бік Ізраїлю ввечері 23 квітня та в ніч на 24 квітня на тлі сутичок між ізраїльтянами та палестинцями у Східному Єрусалимі. Збройні сили Ізраїлю завдали ударів у відповідь.

Про це повідомляють ізраїльські ЗМІ.

При цьому ракети або були перехоплені, або впали на відкритій місцевості. Інформації про заподіяні збитки або потерпілих з ізраїльського боку не надходило.

Пресслужба Армії оборони Ізраїлю (ЦАХАЛ) повідомляє, що у відповідь на обстріли ізраїльської території ВПС ЦАХАЛу атакували підземну інфраструктуру і пускові установки терористичної організації ХАМАС в Секторі Газа.

“Палестинський інформаційний центр” інформує, що були атаковані не менше трьох об’єктів, а також два укріплені пункти бойовиків.

Ескалація почалася після того, як бойовики виступили із закликом до палестинського опору в Єрусалимі, і там другу ніч поспіль ізраїльська поліція придушує арабський опір.

У п’ятницю близько 21:00 десятки арабів влаштували безлади на території, що примикає до гробниці Рахілі. Учасники заворушень кидали в бік бійців ізраїльської прикордонної поліції (МАГАВ) каміння, петарди і пляшки із запальною сумішшю. У відповідь бійці МАГАВ були змушені застосувати засоби для розгону натовпу. Також заворушення були зафіксовані в арабському кварталі Єрусалиму Силуан, де один із поліцейських отримав поранення в голову. Близько 22:00 заворушення спалахнули також біля прикордонного переходу “Каландія”. Поліція повідомляє, що в заворушеннях брали участь сотні арабів.

Напередодні біля Шхемських воріт Старого міста Єрусалима сотні молодих мусульман після вечірньої молитви атакували поліцейських, застосовуючи камені, петарди і пляшки із запальною сумішшю. Поліція використовувала шокові гранати і водомети для розгону учасників заворушень.

У п’ятницю вранці палестинські терористичні угруповання “Ісламський рух опору” (ХАМАС) та “Ісламський джихад” оголосили 23 квітня “днем гніву” після того, як ізраїльська поліція придушила заворушення в місті. Заклик був підтриманий ФАТХом та іншими політичними рухами Палестинської автономії.

Палестинський Червоний Півмісяць повідомляв, що внаслідок першої серїі сутичок було щонайменше 105 поранених арабів, близько 20 осіб госпіталізували. Ізраїльська поліція інформувала про 20 поранених із її боку.

APF зазначає, що ситуація в Єрусалимі загострилася після того, як протягом останніх днів в інтернеті опублікували серію відеороликів, на яких молоді араби нападають на ультраортодоксальних євреїв, а єврейські екстремісти виходять на вулицю, щоб залякувати арабів.

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна