Данілов зреагував на заяву Путіна про завершення прокладки труб першої нитки “Північного потоку-2”

 

Секретар РНБО Олексій Данілов заявив, що для завершення “Північного потоку-2” потрібно “прокласти ще певну кількість кілометрів цього газогону”, і, за його словами, це не може статися за один день.

Про це розповів у п’ятницю, 4 червня, секретар Ради національної безпеки і оборони Олексій Данілов на брифінгу за результатами засідання РНБО.

“Для завершення (будівництва “Північного потоку – 2” – ред.) потрібно прокласти ще певну кількість кілометрів цього газогону, це не може статися за один день – це перше. По-друге, після завершення будівництва відбуваються процеси технологічного налаштування, випробувань, після того має бути підписано дуже багато документів…”, – сказав Данілов.

Секретар Радбезу також розповів, що на початку тижня був у Вільнюсі, де збиралися представники п’яти країн – Польща, Литва, Естонія Латвія і Україна – й проговорювали питання будівництва ПП-2.

“На сьогодні тривають дискусії – у США республіканці наполягають, щоб санкції були продовжені, на превеликий жаль, у нас на сьогодні немає прямої можливості впливати на ці процеси, але, повірте, усі наші дипломатичні співробітники долучені до цього процесу і роблять все необхідне, щоб все це припинити. Чи складно це зробити? Так, тому що ми маємо справу з потужними гравцями на території Європи, які зацікавлені в співпраці з РФ. Треба припиняти якісь недосказані речі з цього приводу. Перш за все, це Німеччина і Франція, які є політичними і економічними партнерами РФ. І нам це дуже неприємно, бо саме ці дві країни у 2008 році відмовили в ПДЧ Грузії, коли було майже все готово, і Україні, і в 2008 році на Грузію напала Росія. У нас є ситуація з окупованим Кримом. Чи мають за це нести якусь відповідальність Німеччина і Франція? Я вважаю, що мають, бо крім економічного зиску є і політичні речі, і якщо ви кажете про демократію, свободу, то занепокоєнь занадто мало у сучасному світі. Це непокоєння було в 37, 39-му рокам, відомо, чим це закінчилось”, – підкреслив Данілов.

За його словами, Україна працює з усіма, в України – є свої аргументи, у них – свої.

“Коли вони ставлять гроші на перше місце, тоді треба всьому світу сказати, що у нас гроші на першому місці. Не люди, не демократія, не дотримання прав і свобод… Але що тоді буде з демократією, тоді буде тиранія розповзатися…”, – резюмував секретар РНБО.

Нагадаємо, що 4 червня було завершене укладання труб по першій нитці газопроводу “Північний потік-2”. Про це на Петербурзькому міжнародному економічному форумі в п’ятницю, 4 червня, оголосив президент РФ Володимир Путін.

Додамо, що Росія планує завершити будівництво трубопроводу ще до кінця поточного, 2021 року.

Після того, як Сполучені Штати Америки ввели санкції, щоб запобігти завершенню проєкту, будівництво газопроводу було значно загальмоване. Проте нещодавно нова адміністрація (президента Джо Байдена) у Вашингтоні заради покращення відносин з ФРН дещо пом’якшила позицію США, вивівши з-під санкцій власне компанію Nord Stream 2 AG і її керівництво.

Читайте також:
США ввели санкції проти компаній і суден, які будують “Північний потік”.
Але не проти самого Nord Strem 2 AG

Росія використовує для добудови “Північного потоку-2” аварійні судна,
що може призвести до техногенної катастрофи, – СЗР

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна