США ввели санкції проти компаній і суден, які будують “Північний потік”. Але не проти самого Nord Strem 2 AG

 

Сполучені Штати запровадили або поновили санкції проти російських компаній і суден, які пов’язані з будівництвом газопроводу “Північний потік-2”. Ідеться про 4 компанії 13 морських суден, які беруть участь у будівництві російського газогону до Європи в обхід України.

Про це йдеться в повідомленні 21 травня на сайті Міністерства фінансів США.

Водночас у санкційному списку немає власне компанії Nord Strem 2 AG, що будує газопровід.

Відповідно до повідомлення, обмеження торкнуться “Морспасслужби”, “Коксохімтрансу”, “Мортранссервісу” і Самарського теплоенергетичного майнового фонду.

При цьому Мінфін США дозволив співпрацю з Морською рятувальною службою в інших сферах.

Російські кораблі, які потрапили під санкції: “Академік Черський”, “Артеміс офшор” (ARTEMIS OFFSHORE), “Бахтемір”, “Балтійський дослідник” (“Балтийский исследователь”), “Фінвал”, “Капітан Беклемішев”, “Мурман”;
“Нарвал”, “Сивуч”, “Рятувальник Карєв” (“Спасатель Карєв”), “Умка”, “Владислав Стрижов”, “Юрій Топчев”.

Раніше стало відомо, що Держдеп США пропонує не поновлювати санкції проти компанії-оператора “Північного потоку-2”. Зокрема, в доповіді Держдепартаменту повідомляється про зняття санкцій проти компанії Nord Stream 2 AG, що займається будівництвом “Північного потоку-2”, та її керівника Маттіаса Варніга – союзника президента РФ Володимира Путіна. Такі санкції були накладені при президенті Дональдові Трампу.
Причиною такого рішення назвали зокрема налагодження відносин із Німеччиною, яка зацікавлена в добудові газогону з РФ. Держсекретар Ентоні Блінкен заявив, що відмова від санкцій проти Nord Stream 2 AG та Варніга “відповідає національним інтересам США”.

Речник Кремля Дмитро Пєсков назвав відмову США від введення санкцій проти оператора “Північного потоку – 2” позитивним сигналом.

Голова правління НАК “Нафтогаз України” Юрій Вітренко і десятки українських парламентаріїв та представників громадськості звернулися з відкритим листом до США і країн Європи, в якому закликали зберегти санкції проти “Північного потоку-2”.

Чотирнадцять сенаторів-республіканців представили законопроєкт, який знову ввів би санкції щодо компаній, які беруть участь в будівництві російського газопроводу “Північний потік-2”, після того, як адміністрація Байдена оголосила про їх скасування.

Будівництво суперечливого газопроводу “Північний потік-2”, який транспортуватиме газ із Росії по дну Балтійського моря до Німеччини, в основному завершено. У водах Німеччини ще треба спорудити 13,9 км однієї лінії і 16,8 км іншої лінії. Завершення робіт гальмують санкції США, запроваджені адміністрацією президента Трампа. Ці санкції підтримує Україна, яка в разі запуску “ПП-2” втратить велику частину транзиту російського газу в Європу.

Читайте також:
Рада ухвалила звернення до Конгресу США щодо санкцій за “Північний потік-2”

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна