Росія використовує для добудови “Північного потоку-2” аварійні судна, що може призвести до техногенної катастрофи, – СЗР

 

Використання технологічно застарілих суден та обладнання під час добудови газопроводу “Північний потік-2” може призвести до техногенної катастрофи з екологічними наслідками регіонального масштабу.

Про це повідомляє Служба зовнішньої розвідки України.

“Через відмову іноземних компаній від залучення передового технологічного флоту, Росія змушена проводити добудову «Північного потоку-2» власними можливостями, які на сьогодні представлені суднами, що перебувають у передаварійному стані та є технологічно застарілими”, – зазначається в повідомленні.

Зокрема йдеться про судна Venie, “Владислав Стрижов”, “Юрий Топчев”, “Умка”, Vengery, “Финвал”, Errie, “Катунь”.

Так, за даними СЗР, судно “Катунь” з 16 березня перебуває на ремонті в доку порту Мункебо (Данія), бо має зовнішні пошкодження не лише корпусу, а й елементів управління.

А тактико-технічні характеристики судна “Умка” вже не відповідають максимальним швидкостям і навантаженням, за яких Росія докладає зусиль для завершення будівництва.

“За оцінками експертного середовища, використання технологічно застарілих суден та обладнання в майбутньому збільшує імовірність виникнення техногенної катастрофи з екологічними наслідками регіонального масштабу за будь-яких пікових навантажень”, – наголошують у розвідці.

Як писала “Новинарня“, раніше Служба зовнішньої розвідки України повідомляла про те, що Росія продовжує прискорювати роботи з прокладання газопроводу “Північний потік-2”, приховуючи інформацію про небезпеку у зв’язку із захороненими на дні в районі острова Бронхольм хімічними отруйними речовинами часів Другої світової війни.

1 квітня у Німеччині Федеральне відомство з морського судноплавства та гідрографії (BSH) відхилило заперечення екологічних організацій, підтвердивши свій дозвіл на продовження робіт з прокладання труб у межах проєкту “Північний потік-2” дном Балтійського моря.

За даними компанії Nord Stream 2 AG, на цей час прокладено 2339 км з 2460 км, що становить 95% всієї довжини “Північного потоку-2”.

Нагадаємо, 16 липня 2020 року США рекомендували компаніям-інвесторам переглянути питання про участь у проєкті з будівництва газопроводу “Північний потік-2”.
Тодішній держсекретар США Майк Помпео заявив, що Держдепартамент планує запровадити нові санкції проти компаній-інвесторів Nord Stream 2.

Прокладка газопроводу “Північний потік-2” була призупинена в грудні 2020 року, коли компанія з прокладання труб Allseas припинила свою діяльність через санкції США, націлені на компанії, що надають судна для прокладки труб Nord Stream 2.
Санкції США скеровані саме на більш передові судна, що використовують технологію самопозиціонування і не потребують використання якорів.

Однак російська сторона поновила роботи власними силами за згодою німецької сторони.

Україна виступає проти будівництва цього газопроводу. Його противниками також є США, Польща і країни Балтії.

Читайте також:
“Північний потік-2” будують пришвидшеними темпами до дня Росії, – СЗР

Польща заборонила двом кораблям ходити під своїм прапором через участь у будівництві “Північного потоку-2”

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна