Калмики збирають національний з’їзд, щоб обговорити питання державності

 

29 травня 2021 року в Елісті, Республіка Калмикія, очікується проведення Чуулһн – з’їзду калмицького народу, на якому будуть порушені питання про соціально-політичне становище цього народу.

Про це повідомляє Центр дослідження безпекового середовища “Прометей” із посиланням на власні джерела в громадському секторі Елісти.

Серед причин, що спонукали провести з’їзд, організатори називають “кризову й небезпечну ситуацію, в якій опинився ойрат-калмицький народ”, а також “дискримінацію прав, повноважень, інтересів народу і Республіки Калмикія з боку федерального центру” РФ.

Чуулhн є вищим національним представницьким органом калмицького народу, уповноваженим приймати рішення і заяви від імені всього народу.

Організаційний комітет повідомив проєкт порядку денного Чуулhн-з’їзду, який буде запропоновано на затвердження делегатів:

  1. Про державність Республіки Калмикія (з вини першого і єдиного президента республіки Кірсана Ілюмжинова Калмикія позбавлена ​​статусу держави в складі РФ – на відміну від інших національних республік).
  2. Про владу та соціально-економічну катастрофу Республіки Калмикія.
  3. Про вибори до органів державної влади (висування єдиного (народного) кандидата в депутати Держдуми РФ і участь в інших майбутніх виборах).
  4. Вибори виконавчого органу чуулһн-з’їзду ойрат-калмицького народу, наділеного повноваженнями представляти інтереси ойрат-калмицького народу як в Російській Федерації, так і на міжнародній арені.

“Ми зіткнулися з екзистенційними викликами. Спостерігаємо стрімку деградацію державних і соціальних інститутів, зубожіння населення, повну відсутність реформ, цілеспрямовану політику асиміляції. Всі ці чинники разом і окремо підштовхують молоде і працездатне населення виїжджати з Калмикії. Народ на межі зникнення. Найстрашніше – влада вдає, що проблем не існує. Чиновники підзвітні Кремлю, але не народу. Саме тому ми маємо намір заявити про проблеми калмицького народу привселюдно. Це перший крок, без якого ми не зможемо рухатися далі – до розв’язання наших проблем”, – заявили в оргкомітеті з’їзду ойрат-калмицького народу.

Калмики – єдиний монголомовний та буддійський народ Європи, корінне населення республіки Калмикія (Російська Федерація). Самоназва – хальмг, ойрат. Загальна чисельність калмиків у Російській Федерації – близько 180 тис. осіб. (57,4% від загального числа мешканців Калмикії).

У 2019 році в Калмикії пройшли масові протести проти призначення мером Елісти Дмитра Трапезникова – колишнього очільника “ДНР”.

Нагадаємо, що в травні 2020 року один із найбільших фіно-угорських народів Російської Федерації – ерзяни – затвердили систему національних представницьких органів. Лідери ерзянського національного руху, в коментарях представникам ЗМІ пояснили, що за взірець була взята система національних представницьких органів кримськотатарського народу.

Читайте також:
Чи потрібно Україні визнавати геноцид черкесів

“Ми на межі цілковитого зникнення”:
ерзянський лідер Сиресь Боляєнь виступив в ООН зі звинуваченнями на адресу Москви

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна