Суд дозволив затримати підозрюваного нардепа Козака

 

За клопотанням слідчого СБУ, погодженого Генеральним прокурором України Печерський районний суд Києва дав дозвіл на затримання народного депутата України Тараса Козака.

Таке рішення суд ухвалив у четвер, 20 травня. Раніше слідчі СБ України оголосили його у розшук.

Це відбулося після того, як 11 травня народним депутатам Віктору Медведчуку і Тарасу Козаку було оголошено про підозру, повідомляє пресцентр СБУ.

Зокрема, Медведчук і Козак підозрюються у вчиненні державної зради та замаху на розграбування національних ресурсів на тимчасово окупованій території Криму за ч. 1 ст. 111, ч. 3 ст. 15 і ч. 1 ст. 438 Кримінального кодексу України.

СБУ має аргументовані докази протиправної діяльності та співпраці даних осіб з країною-агресором, наголосили на Володимирській, 33.

Наразі триває досудове слідство.

Читайте також:
Данілов про можливий обмін Медведчука на українців із тюрем РФ: “Залюбки це зробимо”

Як інформувала “Новинарня“, 11 травня правоохоронці повідомили про підрозру у вчиненні державної зради та замаху на розграбування національних ресурсів на тимчасово окупованій території Криму (ч.1 ст.111, ч.3 ст.15 і ч.1 ст.438 Кримінального кодексу України) народним депутатам від “ОПЗЖ” – Вікторові Медведчуку і Тарасові Козаку.
Підозра стосується трьох епізодів. Перший: фігуранти у 2015 році вступили у попередню змову з високопосадовцем уряду Росії – для видобутку корисних копалин на шельфі Чорного моря. Підприємство “Нові проєкти” з орбіти Віктора Медведчука після окупації Криму передало окупаційній владі дозвіл на користування родовищем Глибока.
Другий: Медведчук у серпні 2020 року передав інформацію Козаку, який був у РФ, про розташування прихованого підрозділу ЗСУ та його особовий склад.
Третій: підготовка обома фігурантами проєкту під назвою “Промінь”.  Йдеться про створення організації, котра буде тісно опікуватися українцями, що їдуть працювати та навчатись в Росію. Але справжня мета – створення інфраструктури впливу на користь РФ. Через механізми цього “Променя” планувалося збирати персональні дані українців, вербувати їх, впливати на внутрішню політику держави, поширювати пропаганду.
В СБУ оприлюднили деякі фрагменти телефонних розмов Медведчука, що можуть свідчити про протиправну діяльність. Як запобіжний захід для нього вимагали арешт із можливою заставою в сумі 300 млн грн.
Тарас Козак виїхав на територію РФ. Медведчук залишився в Києві.
13 травня суддя Печерського районного суду Києва В’ячеслав Підпалий призначив Медведчуку запобіжний захід дише у вигляді цілодобового домашнього арешту до 9 липня 2021 року. 14 травня на нього надягнули електронний браслет контролю.

Читайте також:
Після нападу на Медведчука Зеленському годі чекати “миру” від Путіна, – Висоцький

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна