Суд обрав запобіжний захід Вікторові Медведчуку

 

Печерський районний суд міста Києва обрав запобіжний захід народному депутатові від “Опозиційної платформи – За життя” Вікторові Медведчуку, якого підозрюють у державній зраді.

Як передає “Новинарня“, рішенням судді В’ячеслава Підпалого у четвер, 13 травня, нардепу призначили запобіжний захід у вигляді цілодобового домашнього арешту до 9 липня 2021 року.

У клопотанні прокуратури щодо взяття під варту суд відмовив.

“Суд вирішив по-іншому… Ми будемо зараз радитися з адвокатами та ухвалювати рішення щодо подальших дій. І щодо оскарження, і щодо проведення інших слідчих дій… Ми будемо працювати над тим, щоби всі докази, які отримуватиме слідство, були отримані згідно з нормами КПК. Усе, що було зроблено незаконно, ми будемо спростовувати. Продовжуватимемо роботу над тим, щоби мені не висували незаконних звинувачень, і щоби це все не було політично вмотивованим. Поки що ми говоримо, що звинувачення політично вмотивовані… І тому якими будуть дії влади, подальші вказівки від неї правоохоронним органам – ми побачимо”, – прокоментував рішення суду Медведчук.

Також він повідомив, що його колега – нардеп від “ОПЗЖ” Тарас Козак перебуває сьогодні на лікуванні в Білорусі.

“Ми контактуємо, він мій друг. Козак був дуже обурений, коли дізнався про підозру”, – сказав Віктор Медведчук і додав, що під час цілодобового домашнього арешту “працюватиме, даватиме інтерв’ю”

“Майбутнє буде таким, яким я його вибудую. Я продовжуватиму діяльність в рамках “ОПЗЖ”. Чи можу я опинитися за ґратами? При цій владі за ґратами може опинитися кожен”, – сказав Медведчук журналістам на виході з будівлі.

Він зазначив, що згідно з рішенням суду, носитиме електронний браслет.

Нардеп сів до авто під вигуки “Медведчук – путінська курва”.

Машина депутата змогла виїхати тільки тоді, коли люди в балаклавах і спортивних костюмах утворили для неї коридор, тримаючись за руки і виводячи так із парковки під будівлею Печерського районного суду.

Активно відтісняв мітингувальників також і колега Медведчука – Ілля Кива, він був помітний серед натовпу, адже одягнений у білосніжну сорочку.

Вдень Віктор Медведчук заявив, що має задекларовану достатню суму власних коштів, які би він міг внести як заставу в разі необхідності, але не зможе скористатися цим, адже напередодні рахунки його сім’ї були заблоковані.

Офіс генерального прокурора раніше визначив заставу для підозрюваного у держзраді – понад 300 мільйонів гривень.

Водночас нардеп Ілля Кива перед засіданням повідомив журналістам під приміщенням суду, що “усі депутати від “ОПЗЖ” готові взяти Медведчука на поруки”. Проте суд відмовив у задоволенні цього клопотання захисту.

Нардепи від “ОПЗЖ” у залі Печерського райсуду Києва. Скріншот із відео

Нагадаємо, 11 травня правоохоронці повідомили про підрозру у вчиненні державної зради та замаху на розграбування національних ресурсів на тимчасово окупованій території Криму (ч.1 ст.111, ч.3 ст.15 і ч.1 ст.438 Кримінального кодексу України) народним двом депутатам від “ОПЗЖ” – Вікторові Медведчуку і Тарасові Козаку.

Підозра стосується трьох епізодів.
Перший: фігуранти у 2015 році вступили у попередню змову з високопосадовцем уряду Росії – для видобутку корисних копалин на шельфі Чорного моря. Підприємство “Нові проєкти” з орбіти нардепа від “ОПЗЖ” Віктора Медведчука після окупації Криму передало окупаційній владі дозвіл на користування родовищем Глибока.
Другий: Медведчук у серпні 2020 року передав інформацію Тарасові Козаку, який був у РФ, про розташування прихованого підрозділу ЗСУ та його особовий склад.
Третій: підготовка обома фігурантами проєкту під назвою “Промінь”.  Йдеться про створення організації, котра буде тісно опікуватися українцями, що їдуть працювати та навчатись в Росію. Але справжня мета – створення інфраструктури впливу на користь РФ. А вже через механізми цього “Променя” планувалося збирати персональні дані українців, вербувати їх, впливати на внутрішню політику держави, поширювати пропаганду.

Читайте також:
Після нападу на Медведчука Зеленському годі чекати “миру” від Путіна, – Висоцький

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна