СБУ опублікувала розмови Медведчука із заступником голови уряду РФ. ВІДЕО

 

За матеріалами Служби безпеки України оголошено про підозру народним депутатам Віктору Медведчуку і Тарасу Козаку.

На брифінгу голови СБУ Івана Баканова та генпрокурорки Ірини Венедіктової продемонстрували аудіозаписи розмов, на яких обговорюються деталі перереєстрації київського ТОВ “Нові проєкти” у РФ та отримання ним договорів і ліцензій за російським законодавством. Медведчук говорив із заступником голови російського уряду.

Так, Медведчук і Козак підозрюються у вчиненні державної зради та замаху на розграбування національних ресурсів на тимчасово окупованій території Криму (ч.1 ст.111, ч.3 ст.15 і ч.1 ст.438 Кримінального кодексу України).

За версією слідства, фігуранти у 2015 році вступили у попередню змову з високопосадовцем уряду Росії – для видобутку корисних копалин на шельфі Чорного моря, у морській економічній зоні України, яка тимчасово окупована РФ.

“Поясню, про що мова: після анексії півострову, окупанти розпочали таку собі “націоналізацію” підприємств, ресурсів та іншого майна. Стартував процес незаконної перереєстрації юридичних осіб. І українські політики долучаються до розробки родовища на окупованій території та фактично допомагають державі-агресору, яка це родовище і забрала!” – розповів голова СБУ Іван Баканов.

Інфографіка: СБУ

Голова спецслужби наголосив, що результати експертиз підтвердили автентичність голосу Віктора Медведчука і його почерк у правках до листа Путіну від імені підприємства.

Оскільки обидва фігуранти відсутні за місцем проживання та у зв’язку з неможливістю безпосереднього вручення письмових повідомлень про підозру, їх скеровано (згідно глав 6 та 11 КПК України) до останніх відомих місць проживання, а також до адміністрації за місцем їх роботи (тобто у Верховну Раду України).

Як інформувала “Новинарня“, 11 травня українські правоохоронці повідомили про підрозру у вчиненні державної зради та замаху на розграбування національних ресурсів на тимчасово окупованій території Криму (ч.1 ст.111, ч.3 ст.15 і ч.1 ст.438 Кримінального кодексу України) народним депутатам від ОПЗЖ Віктору Медведчуку і Тарасу Козаку.
Підозра стосується трьох епізодів.
Перший: фігуранти у 2015 році вступили у попередню змову з високопосадовцем уряду Росії – для видобутку корисних копалин на шельфі Чорного моря. Підприємство “Нові проєкти” з орбіти народного депутата від ОПЗЖ Віктора Медведчука після окупації Криму передало окупаційній владі дозвіл на користування родовищем Глибока.
Другий: Медведчук в серпні 2020 року передав інформацію Тарасу Козаку, який був у РФ, про місцезнаходження прихованого підрозділу ЗСУ та його особовий склад.
Третій: підготовка обома фігурантами проєкту під назвою “Промінь”.  Йдеться про створення організації, котра буде тісно опікуватися українцями, що їдуть працювати та навчатись в Росію. Але справжня мета – створення інфраструктури впливу на користь РФ. А вже через механізми цього “Променя” планувалося збирати персональні дані українців, вербувати їх, впливати на внутрішню політику держави, поширювати пропаганду.

Читайте також:
СБУ опублікувала розмови Медведчука із заступником голови уряду РФ. ВІДЕО

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна