Під вигуки “Ганьба!”: в Раді склав присягу депутата колишній мер-сепаратист Аксьонов, що має паспорт РФ. ВІДЕО

доповнено

У середу, 19 травня, обраний на довиборах в окрузі №50 нардеп Андрій Аксьонов склав присягу під час засідання Верховної Ради.

Як передає “Новинарня“, Аксьонов читав текст присяги з місця, адже трибуна парламенту була заблокована представниками з опозиційних фракцій.

Нардепи від “Європейської солідарності”, “Голосу”, а також позафракційний Гео Лерос заблокували трибуну, щоб Аксьонов не зміг скласти присягу, проте віцеспікер парламенту Руслан Стефанчук дав йому можливість зробити це з місця.

Присяга Аксьонова супроводжувалася вигуками “Ганьба”.

Водночас віцеспікерка парламенту Олена Кондратюк заявила, що звернеться до Служби безпеки України щодо можливої наявності російського паспорта в нового нардепа.

“Це дуже контроверсійне питання… Те, що зараз відбулося – складання присяги народного депутата Андрієм Аксьоновим. Прошу врахувати це як публічний запит до голови СБУ про те, чи дійсно володіє пан Аксьонов паспортом іншої держави. Ми просимо дати нам офіційне роз’яснення щодо цього. Про це я обов’язково поінформую зал ВР і кожного депутата”, – сказала Кондратюк.

Нагадаємо, Андрій Аксьонов, який у 2014 році проводив сепаратистський “референдум”, переміг на довиборах у Верховну Раду на 50-му окрузі в Донецькій області. 

У 2017 році були оприлюднені дані про наявність в Аксьонова російського громадянства. Ішлося про те, що заявку на російський паспорт Аксьонов подав у 2014 році в окупованому Криму, де він переховувався від переслідування правоохоронців.
Український журналіст, представник Донеччини в ТКГ Денис Казанський нагадав, що саме Андрій Аксьонов у 2014 році організовував псевдореферендум за так звану “ДНР” у селищі Новодонецьке під Добропіллям.

Аксьонова у 2018 році оголошували в розшук за підробку документів, він у цей час перебував у Німеччині, однак зрештою він таки повернувся в Україну. Спершу його помістили під домашній арешт, а згодом — змінили запобіжний захід на особисте зобов’язання.

Навесні 2017 року Андрій Аксьонов заявляв, що йому не потрібно, щоб у місті “маячили ці рвані ганчірки”, маючи на увазі прапори України. Борди “Добропілля – це Україна” тоді теж зникли з міста. Відомо також, що Аксьонов не хотів вшанувати пам’ять загиблих бійців АТО хвилиною мовчання.

Читайте також:
ЦВК визнала Аксьонова обраним депутатом. І прокоментувала, чому дозволила йому зареєструватися кандидатом

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна