ЦВК визнала Аксьонова обраним депутатом. І прокоментувала, чому дозволила йому зареєструватися кандидатом

 

Центральна виборча комісія визнала обраним народним депутатом на проміжних виборах в одномандатному виборчому окрузі №50 (Донецька область) кандидата від партії “Порядок” Андрія Аксьонова.

Рішення ухвалене на засіданні ЦВК у п’ятницю, 9 квітня.

“На підставі протоколу окружної виборчої комісії про підсумки голосування в ОВО №50 з поміткою “уточнений” Центральна виборча комісія встановила: обраний народним депутатом України Аксьонов Андрій Анатолійович, 1971 року народження, освіта вища, Добропільський міський голова”, – зачитав текст постанови член ЦВК Юрій Мірошниченко, якого цитує пресслужба Центрвиборчкому.

Водночас у ЦВК повідомили про велику кількість звернень та звинувачень комісії щодо дій під час реєстрації Аксьонова кандидатом у народні депутати в одномандатному виборчому окрузі № 50 та закликів не допустити його реєстрації.

“У цьому контексті Центрвиборчком звертає увагу на те, що комісія може діяти виключно на підставі, в межах повноважень та у спосіб, що передбачені Конституцією та законами України”, – додали у пресрелізі.

Як зазначається, Закон “Про вибори народних депутатів України” чітко визначає перелік підстав для відмови в реєстрації кандидата в народні депутати України та скасування його реєстрації, і цей перелік є вичерпним.

“Звинувачення будь-якого кандидата у сепаратизмі чи будь-якому злочині, в тому числі і порушення кримінальної справи, не є підставою для відмови в реєстрації чи скасування реєстрації кандидата у народні депутати України, оскільки такі діяння мають встановлюватись у судовому порядку. Лише у разі набрання щодо кандидата у депутати законної сили обвинувальним вироком суду за вчинення умисного злочину комісія може відмовляти чи скасовувати реєстрацію кандидатів”, – заявили в ЦВК.

Повідомляється, що питання cкасування реєстрації кандидата в народні депутати Аксьонова було предметом судового розгляду, але суди констатували відсутність підстав для скасування реєстрації.

Крім того, у ЦВК наголосили, що законодавство не передбачає ні можливості, ні механізму скасування реєстрації кандидатом у народні депутати особи, у якої виявлено громадянство іншої держави, поки ця особа є громадянином України, або з будь-яких інших підстав, прямо не передбачених законом.

“Питання щодо наявності подвійного громадянства чи причетності окремих осіб до антидержавної діяльності виходять за межі компетенції комісії та лежать у площині відповідальності інших державних органів. Відтак, вимоги до комісії щодо прийняття рішень чи вчинення дій, які не передбачені законодавством України та виходять за межі її повноважень, є неприпустимими та суперечать регламентованим статтею 19 Конституції України засадам, на яких ґрунтується правовий порядок в Україні”, – додали в ЦВК.

Як інформувала “Новинарня“, кандидат від політичної партії “Порядок”, чинний міський голова Добропілля Андрій Аксьонов, який у 2014 році проводив сепаратистський “референдум”, переміг на довиборах у Верховну Раду на 50-му окрузі в Донецькій області. 

У 2017 році були оприлюднені дані про наявність в Аксьонова російського громадянства. Ішлося про те, що заявку на російський паспорт Аксьонов подав у 2014 році в окупованому Криму, де він переховувався від переслідування правоохоронців.
Український журналіст, представник Донеччини в ТКГ Денис Казанський нагадав, що саме Андрій Аксьонов у 2014 році організовував псевдореферендум за так звану “ДНР” у селищі Новодонецьке під Добропіллям.

Аксьонова у 2018 році оголошували в розшук за підробку документів, він у цей час перебував у Німеччині, однак зрештою він таки повернувся в Україну. Спершу його помістили під домашній арешт, а згодом — змінили запобіжний захід на особисте зобов’язання.

Навесні 2017 року Андрій Аксьонов заявляв, що йому не потрібно, щоб у місті “маячили ці рвані ганчірки”, маючи на увазі прапори України. Борди “Добропілля – це Україна” тоді теж зникли з міста. Відомо також, що Аксьонов не хотів вшанувати пам’ять загиблих бійців АТО хвилиною мовчання.

Читайте також:
Мер-втікач Добропілля Аксьонов збирає на картку гроші для лікування в Німеччині

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна