ПЦУ спростувала міф про генеральне прибирання в “чистий четвер”

 

У Православній церкві України запевнили, що “чистий четвер” – це не про генеральне прибирання власних помешкань, миття вікон, посуду чи прання.

Про це йдеться у повідомленні на фейсбук-сторінці ПЦУ, опублікованому в четвер, 29 квітня.

“Великий, або Чистий, четвер для віруючих християн – це не про генеральне прибирання власних помешкань, миття вікон, посуду чи прання. Це день очищення власної душі”, – зазначають в повідомленні.

У цей день згадується Таємна вечеря Ісуса з учнями, а ввечері – Страсті Христові.

Під час Тайної Вечері Спаситель також омив ноги Своїм учням, показавши тим самим приклад братської любові, жертовності та служіння ближньому. Тож Чистий четвер зветься таким не через буквальне його розуміння (що необхідно влаштовувати прибирання осель або омиватися водою), а тому, що люди у храмах сповідаються і причащаються, очищуючись від гріхів та єднаючись у святій Євхаристії з Господом.

У ПЦУ закликали вірян у цей день прийняти причастя, а “ввечері вислухати читання дванадцяти уривків з Євангелія, що розповідають про страждання Ісуса Христа та Його розп’яття”.

“Прибирання – це корисна і добра річ, але під час приготувань до Великодня не треба забувати про найважливіше – зустріти свято з чистою душею. Тож сплануйте провести Великий четвер так, щоби встигнути не лише прибрати своє помешкання, помити вікна чи спекти паски, а й з’єднатися з Господом у святій Євхаристії. Поставте Бога на перше місце, і тоді все у вашому житті буде на своїх, потрібних місцях”, – зазначили в ПЦУ.

Сьогодні, 29 квітня, в християн один із найважливіших днів на Страсному тижні – Великий, або, як його ще називають, Чистий четвер.

Читайте також:
Епіфаній освятив п’ять тисяч пасок для військових в ООС, під Кримом та на півночі

“Українські етнографи не фіксували”: ПЦУ спростувала міф про змивання гріхів купанням на Водохреще

ПЦУ спростувала міф про те, що св. Валентин є покровителем закоханих

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна