ПЦУ спростувала міф про те, що св. Валентин є покровителем закоханих

 

Напередодні дня святого Валентина Православна церква України заявила, що цей день не є святом закоханих.

Як передає “Новинарня“, про це мовиться у дописі на сторінці ПЦУ в фейсбуці.

Православа Церква вшановує кілька святих з ім’ям Валентин. Ймовірно, що святий, який згадується у масовій культурі 14-го лютого, відомий у церковному календарі як святий Валентин Інтерамський (Італійський). Він жив в італійському місті Терні у III столітті і був страчений 269 року, пояснили у ПЦУ.

У церкві заявили, що свято, яке прийнято відзначати 14-го лютого як день закоханих, насправді не відповідає фактам з реального життя святого Валентина.

“Відповідно до однієї із найпопулярніших легенд, святий Валентин вінчав закохані пари попри заборону жорстокого імператора Клавдія II. Нібито правитель вважав, що чоловіки, які не мають дружин та дітей, будуть кращими воїнами. Однак ця легенда містить значну помилку у хронології подій, адже за часів життя святого Валентина у III столітті взагалі ще не існувало особливого обряду церковного вінчання. Церква вважала законним той шлюб, що укладався відповідно до громадянських законів і який закріплювався християнами через спільне причастя та оголошення перед членами громади”, — йдеться в повідомленні.

У ПЦУ зауважили, що день пам’яті святого Валентина був призначений на 14 лютого, ймовірно, для того, щоб витіснити давньоримьске язичницьке святкування на честь плідності і материнства.

Масова культура, власне, поєднала вшанування пам’яті християнського святого із язичницькими мотивами, що були поширені раніше, а згодом перетворила це ще й на комерцію, спонукаючи купувати подарунки“, — заявили в ПЦУ.

Читайте також:
Любов під обстрілами, полон, поранення і коти. Три історії фронтового кохання

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна