МЗС засуджує рішення ПАРЄ позбавити Гончаренка права голосу

 

Міністерство закордонних справ засудило санкцію, накладену Парламентською асамблеєю Ради Європи на члена української делегації, нардепа від “Європейської солідарності” Олексія Гончаренка.

Про це сказав речник МЗС Олег Ніколенко, передає ” Радіо Свобода”

“Міністерство закордонних справ України висловлює підтримку українській делегації в ПАРЄ та засуджує дискримінаційне ставлення до одного із її членів”, – зазначив він.

Згідно з позицією міністерства, рішення регламентного комітету ПАРЄ дисонує із “зухвалою поведінкою делегації Російської Федерації, яка зводить свою участь в асамблеї виключно до прикриття та виправдання агресивних дій російського керівництва проти країн-сусідів”.

“ПАРЄ має відігравати ту важливу роль, якою її наділили батьки-засновники. Насамперед, це стосується ефективного захисту верховенство права, прав людини та демократії в усіх державах-членах Ради Європи. Лідерство організації особливо потрібне зараз для протидії протиправним діям Росії, яка, зневажаючи демократичні норми, розв’язала збройну агресію в центрі Європи та чинить масові порушення прав людини на окупованих нею територіях України, Грузії та Молдови”, – сказав Ніколенко.

Нагадаємо, 20 квітня в Парламентській асамблеї Ради Європи народному депутату від “Європейської солідарності” Олексію Гончаренкові не дозволили демонструвати український національний прапор, привезений військовими із зони проведення Операції об’єднаних сил.
Інцидент між народним депутатом України і президентом ПАРЄ Гендріком Дамсом стався під час дебатів про стратегічні пріоритети Ради Європи.
Наголошуючи, що серед стратегічних пріоритетів Ради Європи має бути збереження суверенітету і територіальної цілісності держав, яку відносно України нині порушує агресивна Росія, Гончаренко продемонстрував український прапор із зони бойових дій російсько-української війни.
Президент ПАРЄ перервав виступ, а стюарди виконали вимогу запобігти демонстрації прапора.

27 квітня Гончаренко повідомив, що його позбавили права голосу в ПАРЄ на три місяці за скаргою глави російської делегації в Асамблеї.

28 квітня Постійна делегації Верховної Ради України у Парламентській Асамблеї Ради Європи “висловила глибоке розчарування щодо рішення Комітету з питань Правил процедури, імунітетів та інституційних справ ПАРЄ щодо позбавлення члена делегації Олексія Гончаренка права виступу на три місяці на підставі листа голови російської делегації Петра Толстого”.

Нового президента – бельгійського сенатора Гендріка Дамса – ПАРЄ обрала на зимовій сесії 27 січня 2020 року.
Дамс очолює в ПАРЄ політичну групу Альянсу лібералів та демократів за Європу (ALDE). Саме за квотою цієї групи, згідно із черговістю, наступні два роки ПАРЄ очолюватиме її представник.
Протягом усієї своєї каденції Дамс уникав усіх голосувань з питань українсько-російського протистояння.
У своїй першій промові після призначення бельгієць також не піднімав питання російсько-українського конфлікту.

Читайте також:
Українські делегати в ПАРЄ заспівали російській журналістці гімн України. ВІДЕО

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна