У ПАРЄ на нардепа Гончаренка наклали санкції за скаргою РФ

 

Народного депутата від “Європейської солідарності” Олексія Гончаренка позбавили права голосу у ПАРЄ на три місяці за скаргою глави російської делегації в Асамблеї.

Про це нардеп повідомив у вівторок, 27 квітня, у фейсбуці.

“Мене позбавили слова в ПАРЄ на три місяці через донос голови російської делегації Толстого по ситуації на зимовій сесії”, – написав Гончаренко.

Скарга очільника російської делегації Петра Толстого стосувалася двох епізодів, що трапилися на сесії у січні 2021 року. Тоді Гончаренко розкритикував президента РФ Володимира Путіна і російською закликав громадян РФ припинити його правління, а також запостив на своїй фейсбук-сторінці відео з “особистими образами на адресу Толстого”.

Дисциплінарне провадження за скаргою росіянина порушили за дорученням президента ПАРЄ Ріка Дамса.

Видання “Європейська правда”  із посиланням на власні джерела зазначає, що основні претензії у ПАРЄ були до відео у фейсбук-постах українського депутата.

Водночас розгляд скарги від президента ПАРЄ Дамса через український прапор і запитання Гончаренка до канцлерки ФРН Ангели Меркель про те, чи вважає вона Путіна вбивцею, перенесли на початок червня 2021 року.

Нагадаємо, 20 квітня в Парламентській асамблеї Ради Європи народному депутату від “Європейської солідарності” Олексію Гончаренкові не дозволили демонструвати український національний прапор, привезений військовими із зони проведення Операції об’єднаних сил.
Інцидент між народним депутатом України і президентом ПАРЄ Гендріком Дамсом стався під час дебатів про стратегічні пріоритети Ради Європи.
Наголошуючи, що серед стратегічних пріоритетів Ради Європи має бути збереження суверенітету і територіальної цілісності держав, яку відносно України нині порушує агресивна Росія, Гончаренко продемонстрував український прапор із зони бойових дій російсько-української війни.
Президент ПАРЄ перервав виступ, а стюарди виконали вимогу запобігти демонстрації прапора.

Нового президента – бельгійського сенатора Гендріка Дамса – ПАРЄ обрала на зимовій сесії 27 січня 2020 року.
Дамс очолює в ПАРЄ політичну групу Альянсу лібералів та демократів за Європу (ALDE). Саме за квотою цієї групи, згідно із черговістю, наступні два роки ПАРЄ очолюватиме її представник.
Протягом усієї своєї каденції Дамс уникав усіх голосувань з питань українсько-російського протистояння.
У своїй першій промові після призначення бельгієць також не піднімав питання російсько-українського конфлікту.

Читайте також:
Українські делегати в ПАРЄ заспівали російській журналістці гімн України. ВІДЕО

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна