Зеленський пропонує запросити Британію, Канаду й США до “нормандського формату”

доповнено

Президент України Володимир Зеленський заявив, що прагне розширити “нормандський формат” до семи держав-учасниць.

Про це глава держави сказав в інтерв’ю Financial Times, опублікованому в понеділок, 26 квітня.

Зеленський пропонує розширити “нормандський формат” до семи учасників, додавши США, Канаду і Британію.

Також, за його словами, Мінський процес повинен бути більш гнучким у цій ситуації.

“Він повинен служити цілям сьогодення, а не минулого. Є два варіанти: ми можемо змінити “мінський формат”, скорегувати його. Або ми можемо використовувати якийсь інший формат. Швидкість має значення. Темп цього процесу важливий, тому що ми втрачаємо людей щодня”, – сказав Зеленський.

Як відомо, “нормандську четвірку” формують Україна, Франція, Німеччина та Росія.

Нагадаємо, 12 березня 2021 року глава української делегації в Тристоронній контактній групі Леонід Кравчук заявив, що присутність представника Сполучених Штатів Америки на зустрічі лідерів країн “нормандського формату” або навіть повноцінне прийняття США в цей формат зможе змусити Російську Федерацію зважати на інтереси інших сторін.

Тоді Російська Федерація офіційно заявила, що не підтримує залучення Сполучених Штатів Америки до переговорів в “нормандському форматі”.

9 березня президент Володимир Зеленський сказав, що готовий зустрітися з кожним із трьох інших лідерів “нормандської четвірки” (Росія, Німеччина, Франція), якщо загальний саміт із врегулювання конфлікту на Донбасі не відбудеться.

Лідери країн “нормандської четвірки” – президенти України, Франції, РФ Володимир Зеленський, Еммануель Макрон, Володимир Путін і канцлерка Німеччини Ангела Меркель – востаннє зустрічалися на саміті в Парижі 9 грудня 2019 року та досягли низки домовленостей щодо мирного врегулювання конфлікту на Донбасі. Із них частково виконаний тільки пункт про обмін полоненими.

Читайте також:
В уряді розповіли, про що йшлося на “нормандській” зустрічі радників

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна