Уповноважений Кремінь вимагатиме від партій позбавляти мандатів депутатів, що порушують мовний закон

 

Уповноважений із захисту державної мови Тарас Кремінь заявив, що “вживатиме заходів” щодо низки  депутатів Харківської міської ради, які порушують мовний закон.

Як повідомив омбудсмен, відповідні порушення були зафіксовані 21 квітня 2021 року під час чергового пленарного засідання сесії Харківської міської ради.

“Це вже не перший сигнал про те, що місцеві депутати систематично порушують мовне законодавство. Відповідно до статті 56 Закону України “Про забезпечення функціонування української мови як державної” мною як Уповноваженим із захисту державної мови вже здійснюються заходи державного контролю щодо низки депутатів та посадових осіб Харківської міської ради. Чергова скарга, яка надійшла на нашу адресу, також не залишиться без уваги. Будуть вжиті усі можливі заходи реагування, передбачені Законом”, – написав Уповноважений із захисту державної мови.

Він зазначив, що було зафіксовано порушення мовного закону секретарем Харківської міськради, низкою депутатів та посадових осіб виконкому міської ради.

Кремінь наголосив, що використовуючи недержавну мову під час виконання службових обов’язків, у тому числі під час засідань, заходів, зустрічей та робочого спілкування, депутати порушують не лише статтю 12 Закону “Про забезпечення функціонування української мови як державної”, а й депутатську присягу.

“У зв’язку з цим ми будемо звертатися до відповідних політичних сил з вимогою позбавити депутатських мандатів тих представників, які систематично порушують норми Закону та присягу”, – сказав він.

Уповноважений також повторно звернувся до Генерального прокурора України Ірини Венедіктової щодо забезпечення у судовому порядку скасування рішення Миколаївської міської ради про надання російській мові статусу регіональної .

Він повідомив, що наразі здійснюються заходи державного контролю за застосуванням державної мови окремими депутатами Миколаївської міської ради, які систематично порушують статтю 12 мовного закону.

Нагадаємо,  24 лютого, під час сесії Харківської міської ради депутата від партії “Опозиційна платформа – За життя” Андрія Лесика, який відмовився виступати українською, зігнали з трибуни.

4 березня “Європейська Солідарність” у Харківській області виключила депутата Олександра Дорошенка з фракції за порушення мовного закону.

Читайте також:
Аваков написав книжку “слобожанською” мовою

Мовний омбудсмен зреагував на заяви Мендель про “українську російську мову”

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна