Мовний омбудсмен зреагував на заяви Мендель про “українську російську мову”

 

Відповідно до статті 10 Конституції України єдиною державною мовою в Україні є українська, а заяви речниці президента Юлії Мендель щодо “української російської мови” не мають жодних перспектив.

На цьому в ефірі телеканалу “Прямий” у понеділок, 5 квітня, наголосив Уповноважений із захисту державної мови Тарас Кремінь, коментуючи заяву прессекретарки президента.

Уповноважений нагадав, що три тижні тому Володимир Зеленський на форумі “Україна 30″ сказав, що в нашій країні державною мовою є одна – українська, і для неї мають бути створені найкращі умови.

“Якщо продовжити його слова, то має імплементуватись та ефективно діяти закон про мову. Отже, до кінця року, як це визначено стратегією дій уряду на 2021 рік, має з’явитись державна програма розвитку і опанування української мови. Водночас маємо сьогодні слова речниці президента. У мене виникає просте запитання: ми тепер на кого орієнтуємось?” – сказав Кремінь, якого цитує його пресслужба.

“Я не поділяю таких заяв, і вважаю їх такими, які не мають жодних перспектив. Статтею 10 Конституції України, якій в цьому році виповнюється 25 років, визначено, що єдиною державною в Україні є українська”, – наголосив Тарас Кремінь.

Уповноважений вважає, що питання мови в Україні треба закрити раз і назавжди.

“В нас є Закон “Про забезпечення функціонування української мови як державної”, є система освіти, є державна влада, яка повинна сприяти розвиткові та функціонуванню української мови як державної. Зрештою, ми маємо зовнішні загрози, на які потрібно зважати”, – зазначив Тарас Кремінь.

Уповноважений наголосив, що зараз Україна має ефективно займатися державною мовною політикою, при цьому створюючи кращі умови і для інформаційного захисту.

“Пам’ятаймо: захист мови – це і захист національних інтересів, основ конституційного ладу”.

Нагадаємо, що прессекретарка президента Володимира Зеленського Юлія Мендель в ефірі програми “Погляд із Банкової” на телеканалі “Дом” заявила, що “українська російська мова є частиною культурного розмаїття”.
Наприкінці березня міністр внутрішніх справ Арсен Аваков заявив, що в Україні повинні використовувати “нашу” російську мову для контрпропаганди, і запропонував створити “якісний російськомовний український і проукраїнський телеканал”, який міг би зламати пропагандистську монополію Російської Федерації на міжнародному інформаційному ринку.

Читайте також:
Данілов: Якщо Україна починає розмовляти російською – чекайте Путіна

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна