Мовний омбудсмен Кремінь закликав міськраду Миколаєва скасувати статус російської

 

Уповноважений із захисту державної мови Тарас Кремінь закликав Миколаївську міську раду на найближчій сесії скасувати рішення від 21 серпня 2012 року “Про надання російській мові статусу регіональної в місті Миколаєві”.

Про це він заявив в ефірі телеканалу “Прямий”.

“Якщо я не помиляюсь, то Миколаїв сьогодні залишається єдиним містом в Україні, де досі діє рішення про надання російській мові статусу регіональної. Всі інші регіони, де така програма була, вже скасували його, адже воно суперечить Конституції України”, – сказав омбудсмен.

Кремінь зазначив, що це важливо саме тому, що українська мова є єдиною державною, як це визначено в Конституції.

Нагадаємо, нещодавно на Запоріжжі офіційно скасували статус “регіональної” для російської мови.
Суд ухвалив це рішення 24 березня 2021 року. Рішення облради від 16 серпня 2012 року №2 “Про заходи, спрямовані на використання регіональних мов або мов меншин, передбачені Законом України “Про засади державної мовної політики”, на території Запорізької області” визнане протиправним та нечинним.

Відповідно до статті 255 Кодексу адміністративного судочинства України, рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано, тобто з 23 квітня 2021 року.

Читайте також:
Кабмін схвалив концепцію розвитку кримськотатарської мови

Мовний омбудсмен зреагував на заяви Мендель про “українську російську мову”

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна