У Раді ініціюють присвоєння легендарному розвіднику 74 орб Колодяжному звання Героя України посмертно

 

У Верховній Раді ініціюють присвоєння звання Героя України сержантові 74-го окремого розвідувальний батальйону Збройних сил України, відомому розвіднику АТО/ООС Олександрові Колодяжному, що помер внаслідок поранення, отриманого під час спеціальної операції з виведення бойовика “ДНР” Володимира Цемаха з ОРДО.

Про це в середу, 21 квітня, повідомив народний депутат від “Голосу” Сергій Рахманін у фейсбуці.

“Увічнювати пам’ять про справжніх Героїв – наш святий обов’язок. Перед лицем реальної воєнної загрози – тим більше. Сьогодні я зареєстрував для підписання звернення на ім’я голови Верховної Ради із пропозицією – рекомендувати президенту посмертно присвоїти звання Героя України легендарному розвіднику Олександру Колодяжному. Вояк 74-го окремого розвідбату із позивним “Кол” – справжня легенда російсько-української війни. Доброволець, “кіборг”, один із тих, хто піднімав український прапор над старим терміналом ДАПу. Після чергового поранення неодмінно повертався до своїх, на фронт”, – написав Рахманін.

Розвідник помер 11 липня 2019 року, він був важко поранений наприкінці червня під Мар’їнкою на Донеччині під час проведення спецоперації з вивезення з окупованої території колишнього бойовика так званої “ДНР” Володимира Цемаха, який мав стати ключовим свідком у справі про збиття МН17.

“Мав, але не став – російський найманець був відданий російській стороні під час чергового обміну. “Якщо хтось і заслужив звання Героя, то це точно “Кол”, – цю фразу я чув від військових неодноразово. Маю надію, що так і станеться. Закликаю колег по парламенту підписати відповідне звернення”, закликав Сергій Рахманін.

Як писала “Новинарня“, Boeing-777 авіакомпанії Malaysia Airlines, рейс MH17 Амстердам – Куала-Лумпур, був збитий на Донбасі неподалік від Сніжного Донецької області 17 липня 2014 року. На його борту перебували 298 осіб, усі вони загинули.

Міжнародне розслідування під егідою Нідерландів доводить, що літак збито з контрольованої сепаратистами території ракетним комплексом “Бук”, який прибув із Росії.

19 червня 2019 року  Об’єднана слідча група назвала імена перших чотирьох підозрюваних в причетності до збиття літака. Це – Сергій Дубинський (“Хмурий”), Ігор Гіркін (“Стрелок”), Олег Пулатов (“Гюрза”), Леонід Харченко (“Кріт”).
Також підозрюваним визнали колишнього бойовика “ДНР” Володимира Цемаха, затриманого СБУ в ОРДЛО і відданого в Росію в рамках обміну полоненими.

Судовий процес у цій справі почався 9 березня 2020 року в Окружному суді Гааги в юридичному комплексі, розташованому неподалік аеропорту “Схіпхол”.

На початку першого засідання в судовій залі присутня частина родичів загиблих, преса, сторона обвинувачення, а також адвокати одного з підозрюваних – підполковника ГРУ РФ Олега Пулатова. Підозрювані на суд не прибули.

Глава Фонду катастрофи MH17, яка об’єднує родини жертв трагедії, Піт Плюг вважає, що судові слухання можуть розтягнутися на 4-5 років, а з урахуванням розгляду апеляцій – на 7 років.

Читайте також:
У справі МН17 треба провести додаткове розслідування щодо ролі Цемаха, – прокуратура Нідерландів

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.