У справі МН17 треба провести додаткове розслідування щодо ролі Цемаха, – прокуратура Нідерландів

 

Державна прокуратура Нідерландів, яка представляє обвинувачення у справі збитого у 2014 році “Боїнга” Малайзійських авіаліній, вважає, що на території України необхідно провести додаткове розслідування.

Про це в понеділок, 9 березня, повідомляє “Новое время”.

“В Україні необхідно провести деякі (додаткові – ред.) розслідування. Розслідування ролі Володимира Цемаха не зайшло досить далеко, тому що Російська Федерація зажадала його видачі”, – сказав під час засідання прокурор Вард Фердінандуссе.

Видання зазначає, що на засідання в складі української делегації приїхав заступник генерального прокурора України Гюндуз Мамедов.

“Роль України в цьому процесі важлива, оскільки ми розслідували це кримінальне провадження і продовжуємо розслідувати”, – сказав Мамедов під час брифінгу.

Він пообіцяв забезпечити розслідування щодо всіх осіб, причетних до вбивства пасажирів рейсу МН17.

“Всі документи про причетність чотирьох осіб, нині обвинувачених судом передані (нідерландській прокуратурі – ред.), документів достатньо” – зазначив заступник генпрокурора.

Суддя, що головує у процесі, Хендрік Стенгейс кілька разів підкреслив у своєму вступному виступі, що Донбас – це Україна.

“Справа має слухатися прозоро і в розумних часових термінах”, – зазначив суддя.

Читайте також:
Суд у справі MH17: родичі понад 80 загиблих у катастрофі вимагатимуть компенсації

Справа MH17: що очікувати від першого суду про збитий Боїнг

Як писала “Новинарня“, Boeing-777 авіакомпанії Malaysia Airlines, рейс MH17 Амстердам – Куала-Лумпур, був збитий на Донбасі неподалік від Сніжного Донецької області 17 липня 2014 року. На його борту перебували 298 осіб, усі вони загинули.

Міжнародне розслідування під егідою Нідерландів доводить, що літак збито з контрольованої сепаратистами території ракетним комплексом “Бук”, який прибув із Росії.

19 червня 2019 року  Об’єднана слідча група назвала імена перших чотирьох підозрюваних в причетності до збиття літака. Це – Сергій Дубинський (“Хмурий”), Ігор Гіркін (“Стрелок”), Олег Пулатов (“Гюрза”), Леонід Харченко (“Кріт”).
Також підозрюваним визнали колишнього бойовика “ДНР” Володимира Цемаха, затриманого СБУ в ОРДЛО і відданого в Росію в рамках обміну полоненими.

Судовий процес у цій справі почався в понеділок, 9 березня 2020 року, в Окружному суді Гааги в юридичному комплексі, розташованому неподалік аеропорту “Схіпхол”.

На початку першого засідання в судовій залі присутня частина родичів загиблих, преса, сторона обвинувачення, а також адвокати одного з підозрюваних – підполковника ГРУ РФ Олега Пулатова. Підозрювані на суд не прибули.

Піт Плюг, глава Фонду катастрофи MH17, яка об’єднує родини жертв трагедії, вважає, що судові слухання можуть розтягнутися на 4-5 років, а з урахуванням розгляду апеляцій – на 7 років.

Читайте також:
Справі MH17: міжнародну слідчу групу від України очолив заступник генпрокурора Мамедов

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна