Вибухи на складах зброї у Чехії готували шестеро співробітників російського ГРУ, – Bellingcat

 

У підготовці вибухів на складах в Чехії брали участь як мінімум шість агентів ГРУ РФ з підрозділу 29155, члени якого здійснюють акти насильства за межами Росії.

Про це йдеться в новому розслідуванні дослідницької групи Bellingcat, яке опубліковане у вівторок, 20 квітня, і чеського видання Respekt.

За даними розслідування, операція проходила під особистим наглядом командира загону Андрія В. Авер’янова, який на момент його засекречування відправився в Центральну Європу і повернувся в Москву всього через кілька годин після вибуху в Врбетіцах.

Наразі відомо тільки дві події, в яких Авер’янов таким чином брав участь за межами Росії, що, з огляду на його високе положення в ГРУ, передбачає, що вони, ймовірно, були важливі для російського уряду. Врбетіце – одне з них. Як показує аналіз його спілкування, Авер’янов має прямі зв’язки з керівництвом ГРУ і керівною адміністрацією.

Операція, ймовірно, повинна була відбутися трохи раніше, але з незрозумілих причин її відклали приблизно на тиждень. Наявна інформація показує, що деякі члени групи 29155 прибули до Чехії потягом через сусідні країни, а також з підготовчої місії зі Швейцарії.

Перші два члени підрозділу прибули окремо на початку 2014 року. Спочатку Сергій Федотов прибув до Праги 26 січня 2014 року, і раніше Bellingcat, The Insider і Respekt впізнали його під справжнім ім’ям – Денис В’ячеславович Сергєєв. Він є третім нападником на подвійного агента Сергія Скрипаля в Солсбері у 2018 році.

Сергєєв повернувся з Праги до Москви через тиждень, 2 лютого 2014 року. Через два тижні в Прагу прибув інший член загону 29155 Єгор Гордієнко (він подорожував під прикриттям як Георгій Горшков), який пробув там тиждень і покинув країну 24 лютого 2014 року. Саме Сергєєв і Гордієнко приїхали в Болгарію роком пізніше – в той час, коли в Еміліана Гебрєва, відомого болгарського торговця зброєю, з’явилися симптоми, що нагадують отруєння. Пізніше з’ясувалося, що ГРУ намагалося його отруїти.

Зазначається, що Сергєєв і Гордієнко подорожували разом не вперше. У вересні 2014 року обидва агенти вилетіли з Москви в Женеву, зареєструвалися в готелі Nash Airport Hotel і наступного ранку орендували BMW 116i в Sixt Car Rental. Вони повернули її через п’ять днів з 545 кілометрами пробігу. У минулому телефон Сергєєва знаходився в гірському районі Шамоні, де, як повідомляють французькі ЗМІ, західні спецслужби виявили базу матеріально-технічного постачання підрозділу 29155.

Під час операції “Врбетіце” командир загону Авер’янов використовував фіктивний паспорт, виданий на ім’я Андрія Оверьянова. До Європи він прилетів рейсом російської компанії “Аерофлот”, приземлившись у Відні 13 жовтня 2014 року. Двома днями раніше в Австрію прибув ще один співробітник підрозділу – Микола Єжов. Він також подорожував під вигаданим ім’ям – і одночасно з Єжовим агенти Анатолій Чепіга і Олександр Мішкін прилетіли з Росії в Європу і приземлилися в Празі. В цей же час ще двоє із загону 29155 перебралися в Європу під справжніми іменами Олексій Капінос і Євген Калінін.

Під час прикордонного контролю в аеропорту Праги Чепіга і Мішкін показали свої фіктивні паспорти на ім’я Олександра Петрова і Руслана Боширова, а їх легендою був продаж спортивного харчування. Про цей же рід занять вони заявили на каналі Russia Today чотири роки по тому, коли британці розкрили їх особистості після нападу на Скрипаля та пояснювали, що їздили в Солсбері не вбивати, а помилуватися місцевим собором.

Інформація на квитках вказує, що Чепіга і Мішкін мали відкриту дату зворотного рейсу з Чехії. Під час свого недовгого перебування в Празі Чепіга опублікував фотографію з центру Праги в соціальній мережі. У той час, коли вони з Мішкіним переїхали до Моравії ближче до складу Врбетіце і жили в готелі Corrado в Остраві, Єжов, член загону 29155, орендував машину в Австрії.

Гіпотеза розслідувачів полягає в тому, що Єжов забрав Авер’янова на орендованій машині в Відні, і вони обидва поїхали до Острави, де зустрілися з Чепігою і Мішкіним, щоб допомогти їм підготуватися до операції. У Авер’янова в цей час був вимкнений мобільний телефон, він включився в другій половині дня 16 жовтня, тобто після вибуху в Врбетіцах.

У момент вибуху Чепіга і Мішкін відправлялися до Відня рейсом “Аерофлоту” в Москву. Літак вилетів о 10:05 ранку. У той же день до Відня повернулися також Авер’янов і Єжов.

Як інформувала “Новинарня“, 17 квітня прем’єр-міністр Чехії Андрей Бабіш заявив, що 18 співробітників російського посольства в Празі, яких визнали співробітниками російських спецслужб, мають покинути Чехію протягом найближчих 48 годин.
Уряд країни вдається до рішучих заходів після того, як слідство з’ясувало, що російські спецслужби (а саме – агенти “Петров” і “Боширов”) імовірно причетні до підриву арсеналу у Врбетице.
Йдеться про вибух, що стався ще 16 жовтня 2014 року на складах озброєння у східній частині Чехії та призвів до численних руйнувань і загибелі двох місцевих жителів. Лише за 6,5 років керівництво чеського уряду офіційно звинуватило Росію в організації цієї диверсії.

19 квітня 18 дипломатів покинули Чехію за рішенням уряду. За дипломатами прибув спеціальний урядовий борт Іл-96. Пізніше кілька мікроавтобусів доставили депортованих росіян і їх сім’ї в аеропорт, і вони вилетіли на батьківщину.

Читайте також:
На тлі дипскандалу Чехія виключила “Росатом” з тендера на розширення АЕС “Дуковани”

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна