Комітет Ради підтримав пропозицію щодо недопущення росіян до реалізації проєкту меморіалу “Бабин Яр”

 

Комітет гуманітарної та інформаційної політики Верховної Ради підтримав державний проєкт постанови щодо меморіалу “Бабин Яр”, який визнає неприпустимою участь у реалізації заходів громадян і організацій держави-агресора – Російської Федерації.

Про це в середу, 14 квітня, у фейбуці повідомив народний депутат від “Європейської солідарності” Володимир В’ятрович.

“Комітет гуманітарної та інформаційної політики ВР підтримав знаковий проєкт постанови “Про додаткові заходи з ушанування пам’яті жертв трагедії Бабиного Яру та Голокосту” (№5290), який внесли я і ще 30 депутатів з різних фракцій”, – написав нардеп.

“За” проголосували шестеро членів комітету, четверо – утримались.

“Незважаючи на те, що після цього голосування здійнявся скандал і “слуги народу” спробували переграти це рішення, для його скасування їм забракло одного голосу. Постанова, підтримана сьогодні профільним комітетом, визнає неприпустимою участь у реалізації заходів із вшанування Бабиного Яру громадян і організацій держави-агресора”, – наголосив В’ятрович.

Документ доручає уряду затвердити державний проєкт Концепції розвитку (меморіалізації) Бабиного Яру, розроблений в Інституті історії України.

Також Кабінет Міністрів повинен

  • внести до парламенту проєкт державної цільової програми, спрямованої на забезпечення комплексного розвитку (меморіалізації) Бабиного Яру;
  • вжити невідкладних заходів для розширення меж охоронних зон заповідника “Бабин Яр”, внесення об’єктів, пов’язаних із вшануванням жертв злочинів націонал-соціалістичного (нацистського) та комуністичного тоталітарних режимів, які відбувалися на території Бабиного Яру та навколо нього у роки Другої світової війни до Державного реєстру нерухомих пам’яток України.

Також комітет також підтримав законопроєкт №2587, який передбачає виділення в державному бюджеті на 2021 рік коштів на створення Меморіального простору пам’яті жертв трагедій Бабиного Яру та Голокосту.

“Від імені тих представників громадянського суспільства України, які роками протистоять російській агресії на царині пам’яті депутатів різних фракцій з проміжною перемогою у Комітеті гуманітарної та інформаційної політики ВР, який своїм рішенням після драматичних “дискусій” прийняв проєкт постанови щодо державної підтримки українського проєкту комплексної меморіалізації Бабиного Яру. До остаточної перемоги ще далеко, але зроблено дужий важливий крок до неї. Вітаю усіх, хто був ці роки з нами по цю сторону інформаційного фронту гібридної війни”, – написав у фейсбуці учасник Ініціативної групи “Першого грудня”, співпрезидент ВААД України Йосиф Зісельс.

Нагадаємо, міський голова Києва Віталій Кличко є прибічником “російського” проєкту меморіального центру “Бабин Яр” та схиляв до нього депутатів міськради. Однак через спротив значної частини депкорпусу КМР голосування про виділення трьох ділянок землі для центру кілька разів переносили.

Читайте також:
Половина фракції “Голосу” у ВР виступила проти партійного керівництва в питанні “російського проєкту “Бабин Яр”

Депутатів Київради закликають не голосувати за виділення землі для центру “Бабин Яр” у версії росіян Фрідмана і Хржановського

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна