У ЦПК назвали прізвища всіх “рятівників”, які зливали справу Татарова

 

Місяць тому завершився строк розслідування у справі заступника керівника офісу президента Олега Татарова.
Участь у “операції з порятунку Татарова” взяли керівництво та прокурори Офісу генерального прокурора, слідчі СБУ, судді Верховного Суду, Київського апеляційного суду, Печерського та Шевченківського судів столиці.

Про це йдеться в матеріалі Вадима Валька і Богдана Миколайчука із Центру протидії корупції “Злити” справу за 90 днів. Прізвища та ролі усіх рятівників Татарова”, який опублікований у вівторок, 13 квітня, на “Українській правді”.

Активісти-антикорупціонери назвали прізвища посадовців і правоохоронців, які причетні до “зливу” справи Татарова.

Генеральна прокурорка Ірина Венедіктова.

“Венедіктова стала одним із ключових елементів у механізмі “зливу” справи Татарова. Адже все почалося саме з неї. 1 грудня 2020 року, таємно, ввечері, без вивчення матеріалів справи генпрокурорка протиправно змінила групу прокурорів”, – йдеться в матеріалі.

Заступник Венедіктової Олексій Симоненко.

Він здійснив передачу справи від НАБУ до Служби безпеки України. Фактично саме його руками Татарова вивели з-під слідства НАБУ.

Виконавцями “зливу” були звичайні прокурори Офісу генерального прокурора, імена яких теж треба закарбувати для історії. Адже саме їхніми руками робили майже всю “брудну” роботу. Це прокурори, яким передали справу, а саме: Грицан, Олейнікова, Рудницька, Потапенко, Прос, Левадна, Височин, Однолько, Ушатий, Степаненко, Розанов та Шоп’як.
Майже всі вони були у цій справі просто для статистики. Ключову ж роль відігравав прокурор Андрій Грицан.

Слідчий Головного слідчого управління СБУ Олександр Жупіна.

Спершу він у не передбачений законом спосіб просив у Вищого антикорупційного суду направити йому копії всіх ухвал, які приймали слідчі судді ВАКС у справі Татарова.
“Пізніше саме він готував клопотання про продовження строку розслідування, яке було визнано необґрунтованим. Потім Жупіна повторно звернувся з ідентичним клопотанням вже до іншої слідчої судді, але суд визнав клопотання протиправним і залишив його без задоволення”, – наголошують у ЦПК.

Суддя Печерського райсуду Києва Сергій Вовк. Він ухвалив незаконне рішення, яким зобов’язав офіс генерального прокурора забрати справу у НАБУ і передати іншому органу розслідування.

Судді Київського апеляційного суду Ольга Жук та Людмила Кепкал та Верховного суду Ольга Булейко, Микола Ковтунович та Юрій Луганський

“Вони мали б звернутися до апеляції ВАКС, але свідомо не зробили цього, бо ВАКС міг би скасувати ганебне рішення Вовка через порушення правил підсудності. Натомість Київська апеляція просто відмовилася розглядати скарги, так само як пізніше відмовився Верховний Суд. При чому зробили вони це блискавично: процес зайняв менше 10 днів, хоча у схожих справах він триває місяцями. І таким чином судді фактично залишили чинним рішення Печерського суду, на підставі якого справу Татарова незаконно передали до СБУ”.

Судді Шевченківського райсуду Києва Олена Мєлєшак і Марина Антонюк. Вони відмовилися продовжити строки розслідування у справі, хоча про це просили згадані нами слідчий Жупіна та прокурори Грицан і Симоненко.

Президент Володимир Зеленський.

“Авжеж, все описане вище не могло б відбутися без погодження на найвищому політичному рівні. Зеленський не міг не бачити, як протягом кількох місяців Татарова абсолютно зухвало та відкрито рятували. При цьому президент жодним чином не відреагував на такі дії, а генпрокурорка Венедіктова, призначена за його поданням, досі залишається на своїй посаді. А найголовнішим фактом, який говорить про особисту відповідальність Володимира Зеленського, є те, що Татаров досі працює заступником керівника Офісу президента”, – резюмували активісти.

Нагадаємо, 2 грудня 2020 року Національне антикорупційне бюро заявило, що офіс генерального прокурора свідомо зриває справу щодо заступника керівника офісу президента Олега Татарова, якого підозрюють у причетності до фальсифікації експертизи у справі екснардепа та забудовника Максима Микитася.

Співрозмовник у правоохоронних органах 2 грудня розповів журналістам “Української правди”, що НАБУ та САП підготували підозру Татарову, але генпрокурока Ірина Венедіктова відсторонила чотирьох прокурорів, які вели цю справу.
4 грудня 2020 року під ОПУ пройшла акція “Національного корпусу”, її учасники вимагали звільнення Венедіктової, глави ОПУ Андрія Єрмака та Татарова.
У відповідь на мітинг Татаров сказав, що поки перебуває у владі, має намір і далі просувати політику зменшення впливу на Україну сил, які намагаються нав’язати країні “зовнішнє управління”.

Цьому скандалу передувало те, що столичний забудовник Максим Микитась заявив, мовляв, Татаров на прохання забудовників домовився про написання позитивної експертизи на користь приватної компанії-забудовника. Татаров, нібито, був посередником у передачі хабара.

21 грудня 2020 року заступник глави офісу президента Олег Татаров написав заяву про тимчасове призупинення виконання своїх посадових обов’язків і їх передачу іншій посадовій особі, напередодні НАБУ і САП заявили, що повідомили про підозру заступникові голови ОПУ.

Читайте також:
Головне, щоб людина була чесна, – Зеленський про призначення Татарова в ОПУ

5 серпня 2020 року Володимир Зеленський призначив Олега Татарова заступником керівника офісу президента України.

Олег Татаров – випускник Національного університету внутрішніх справ, також закінчив Національну академію внутрішніх справ та Національний університет ім. Тараса Шевченка.

У 1999-2014 роках служив в органах внутрішніх справ. Із 2011 року був заступником начальника Головного слідчого управління МВС України.

За інформацією ЗМІ, під час Євромайдану він особисто переконував медіа і закордонних послів, що “протестувальники стріляють самі в себе”.

Також Татаров заявляв , що силовики розганяли майданівців, тому що “допомагали розчистити територію центру Києва вночі, щоб не заважати проїзду транспорту”. При цьому він також підкреслив, що міліція не “застосувала силу і спецзасоби”.

Із 2014 року займався адвокатською практикою як керуючий партнер адвокатського об’єднання “Татаров, Фаринник, Головко”.

У 2016 році Олег Татаров був захисником нардепа Вадима Новинського (на той час – “Опозиційний блок”).

У квітні 2020 року Татарова намагалися призначити заступником директора ДБР. Тоді ж з’явилася інформація про призначення Татарова в ОП, але через обурення громадськості питання було відкладено.

Читайте також:
Корупція на Банковій: щоб врятувати заступника голови ОП Татарова, його справу за тиждень прогнали через УСІ судові інстанції

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна