В ОПУ заперечують вручення підозри Татарову детективами НАБУ

 

Детективи Національного антикорупційного бюро України під процесуальним керівництвом прокурорів САП повідомили заступнику голови офісу президента України про підозру.

Йдеться про вчинення злочину за статтею Кримінального кодексу щодо пропозиції, обіцянки або надання неправомірної вигоди службовій особі, інформує пресслужба НАБУ в п’ятницю, 18 грудня.

Слідство вважає, що вказана особа, у минулому – високопосадовець держкомпанії “УкрБуд” – може бути причетною до надання неправомірної вигоди за забезпечення видачі недостовірного письмового висновку судового експерта у справі щодо заволодіння 81 млн грн Національної гвардії України.

“Заступник голови офісу президента є третім підозрюваним у вчиненні зазначеного злочину. Окрім нього у справі підозрюються заступник директора Державного науково-дослідного експертно-криміналістичного центру МВС України (ч.3 ст.368 КК України) та колишній народний депутат, екскінцевий бенефіціарний власник ТОВ “Укрбуд Девелопмент” (ч.3 ст.369 КК України)”, – йдеться в повідомленні.

У бюро не повідомляють імені підозрюваного, проте сьогодні на наміри вручити йому підозру відреагував заступник керівника ОПУ Олег Татаров.

“У зв’язку з публікаціями у ЗМІ щодо намірів вручити мені підозру, вкотре заявляю свою публічну позицію. Ситник (директор Національного антикорупційного бюро України Артем Ситник, – “Н”) – це визнаний винним судом у корупції функціонер і державний злочинець, який зводить особисті рахунки. Я пройду цей шлях, доведу свою невинуватість і гідно відповім”, – написав Татаров у телеграмі.

Водночас в ОПУ завили, що відмовили співробітникам НАБУ в доступі до приміщення, і заперечили, що Татарову було вручено підозру.

“Офісу президента нічого не відомо про вручення повідомлення про підозру Олегові Татарову. Він працює у звичайному режимі, жодних процесуальних і слідчих дій із його участю в офісі президента не відбувалося. Співробітники НАБУ дійсно відвідували офіс президента, але їхні прохання виходили за межі законних процедур, а тому в доступі до приміщення ОПУ їм було відмовлено”, – інформує сайт “Українські новини” з посиланням на пресслужбу офісу президента.

Сам Татаров спростовує повідомлення про видачу санкції на його затримання.

“Інформація про нібито дачу санкції на моє затримання є брехнею. Ніхто таких санкцій нікому не давав”, – написав він у телеграмі.

Нагадаємо, 1 грудня цього року стало відомо, що НАБУ розслідує справу, у якій фігурує заступник керівника офісу президента Татаров.
Так, справа стосується фальсифікації експертизи у справі експрезидента “Укрбуду” Максима Микитася.

Передісторія скандалу з Татаровим:
2 грудня Національне антикорупційне бюро заявило, що офіс генерального прокурора свідомо зриває справу щодо заступника керівника офісу президента Олега Татарова, якого підозрюють у причетності до фальсифікації експертизи у справі екснардепа та забудовника Максима Микитася.

Співрозмовник у правоохоронних органах 2 грудня розповів журналістам “Української правди”, що НАБУ та САП підготували підозру Татарову, але генпрокурор Ірина Венедіктова відсторонила чотирьох прокурорів, які вели цю справу.
4 грудня під ОПУ пройшла акція “Національного корпусу”, її учасники вимагали звільнення Венедіктової, глави ОПУ Андрія Єрмака та Татарова.
У відповідь на мітинг Татаров відповів, що поки перебуває у владі, має намір і далі просувати політику зменшення впливу на Україну сил, які намагаються нав’язати країні “зовнішнє управління”.

Цьому скандалу передувало те, що столичний забудовник Максим Микитась заявив, що Татаров на прохання забудовників домовився про написання позитивної експертизи на користь приватної компанії-забудовника. Татаров, нібито, був посередником у передачі хабаря.

Читайте також:
Головне, щоб людина була чесна, – Зеленський про призначення Татарова в ОПУ

5 серпня Володимир Зеленський призначив Олега Татарова заступником керівника офісу президента України.

Олег Татаров – випускник Національного університету внутрішніх справ, також закінчив Національну академію внутрішніх справ та Національний університет ім. Тараса Шевченка.

У 1999-2014 роках служив в органах внутрішніх справ. Із 2011 року був заступником начальника Головного слідчого управління МВС України.

За інформацією ЗМІ, під час Євромайдану він особисто переконував медіа і закордонних послів, що “протестувальники стріляють самі в себе”.

Також Татаров заявляв , що силовики розганяли майданівців, тому що “допомагали розчистити територію центру Києва вночі, щоб не заважати проїзду транспорту”. При цьому він також підкреслив, що міліція не “застосувала силу і спецзасоби”.

Із 2014 року займався адвокатською практикою як керуючий партнер адвокатського об’єднання “Татаров, Фаринник, Головко”.

У 2016 році Олег Татаров був захисником нардепа Вадима Новинського (на той час – “Опозиційний блок”).

У квітні 2020 року Татарова намагалися призначити заступником директора ДБР. Тоді ж з’явилася інформація про призначення Татарова в ОП, але через обурення громадськості питання було відкладено.

Читайте також:
Заступник глави ОП Татаров у 2019-му вимагав для Стерненка підозру, яка передбачає довічне ув’язнення, – ЗМІ

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна