Росія перекинула до своїх західних кордонів дві армії і три з’єднання ВДВ, – Шойгу

 

Міністр оборони РФ Сергій Шойгу заявив, що Росія в ході “контрольної перевірки” перекинула на свої західні кордони дві армії і три з’єднання ВДВ.

Про це він заявив під час наради у вівторок в Сєвєроморську, передає “Настоящее время”.

З його слів, війська вже відправлені “в райони виконання навчально-бойових завдань”. Шойгу стверджує, що це “відповідні заходи”, прийняті у відповідь на нібито погрози з боку НАТО.

За словами Шойгу, США і НАТО нібито переміщують війська до кордонів європейської частини Росії і планують розмістити 40 тисяч військових і 15 тисяч одиниць озброєння і техніки, зокрема авіацію.
“Зараз американські війська перекидаються з континентальних частин Північної Америки через Атлантику до Європи. Йде переміщення військ в Європі до російських кордонів. Основні сили концентруються в Причорномор’ї і Балтійському регіоні”, – сказав Шойгу.

Міністр оборони РФ додав, що “на даний час дані об’єднання і з’єднання задіяні в навчаннях”. “Контрольну перевірку” збройних сил, в ході якої війська перекинуті на навчання до західних кордонів РФ, планується завершити протягом двох тижнів.

Збройні сили Росії почали так звану “контрольну перевірку за зимовий період навчання” 6 квітня. Повідомлялося, що навчання пройдуть у всіх військових округах. Тоді в Міноборони РФ уточнили, що російські військові у квітні проведуть понад 4 тисячі навчань.

Читайте також:
Єрмак закликав США розмістити ракетні комплекси Patriot на території України

Як відомо, з березня 2021 року на фронті в зоні проведення ООС спостерігається поступове загострення. Збройні формування РФ нарощують кількість обстрілів – як снайперських, так і з піхотного та важкого озброєння. У березні внаслідок бойових дій загинули дев’ять воїнів ЗС України, за 13 днів квітня – вже десять.
Паралельно з цим в інформаційному полі триває нагнітання ситуації, пов’язане з новинами про перекидання підрозділів ЗС РФ в окупований Крим та області Росії, що межують з Україною.
30 березня головнокомандувач Збройних сил України Руслан Хомчак у звіті в Верховній Раді заявив, що Росія стягує війська до кордону з Україною під виглядом підготовки до військових навчань “Запад 2021”.
Група незалежних розслідувачів Conflict Intelligence Team (CIT) виявила відео, які підтверджують, що Росія перекидає на кордон з Україною військову техніку, при цьому маскує її номерні знаки. Також СІТ зафіксувала також польовий табір російських військ у Воронезькій області – за 150-250 км від українського кордону. Група дійшла до висновку, що диспозиція російських сил “носить скоріше наступальний, ніж оборонний характер”.
Представники Кремля в ці ж дні заявляли, що Росія “може стати на захист жителів Донбасу” та що “вживатиме заходів, якщо Донбас стане схожим на Сребреницю”.
Про те, що Росія може готувати масштабні провокації, попереджає розвідка. Президент Володимир Зеленський провів нараду щодо загострення на фронті та кілька розмов із лідерами держав–партнерів у НАТО. 8 квітня він здійснив поїздку на передову в зону ООС.

Читайте також:
Кінцевою метою вторгнення РФ може бути контроль над Лівобережжям і Півднем, – Забродський

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна