РФ навмисно провокує загострення обстановки на Донбасі для визначення реакції України, – ГУР

 

Російська Федерація нарощує гібридну агресію проти України, комбінуючи силові й пропагандистські форми та методи для реалізації своїх загарбницьких цілей.

Про це в п’ятницю, 9 квітня, інформує пресслужба Головного управління розвідки Міністерства оборони України.

Протягом останнього тижня країна-агресор інтенсивно поширювала відеоматеріали про рух російських ешелонів із військовою технікою у бік кордонів із Україною, демонструвались прольоти російських бойових гелікоптерів та літаків, та їх готовність до негайного застосування.

“Водночас російські окупаційні адміністрації наполегливо “рекомендували” мешканцям тимчасово окупованих територій у Донецькій та Луганській областях тримати всі документи при собі на випадок стрімкого загострення ситуації з вини України. Крім того, поширювались чутки про нібито планування евакуації літніх осіб, жінок та неповнолітніх дітей на територію Ростовської області (РФ)”, − йдеться в повідомленні.

Таким чином Росія спеціально провокувала загострення регіональної обстановки з метою визначення реакції України та її партнерів для оцінки готовності спільно протистояти російській збройній агресії.

Як відомо, з березня 2021 року на фронті в зоні проведення ООС спостерігається поступове загострення. Збройні формування РФ нарощують кількість обстрілів – як снайперських, так і з піхотного та важкого озброєння. У березні внаслідок бойових дій загинули дев’ять воїнів ЗС України, за вісім днів квітня – вже шість.
Паралельно з цим в інформаційному полі триває нагнітання ситуації, пов’язане з новинами про перекидання підрозділів ЗС РФ в окупований Крим та області Росії, що межують з Україною.
30 березня головнокомандувач Збройних сил України Руслан Хомчак у звіті в Верховній Раді заявив, що Росія стягує війська до кордону з Україною під виглядом підготовки до військових навчань “Запад 2021”.
Група незалежних розслідувачів Conflict Intelligence Team (CIT) виявила відео, які підтверджують, що Росія перекидає на кордон з Україною військову техніку, при цьому маскує її номерні знаки. Також СІТ зафіксувала також польовий табір російських військ у Воронезькій області – за 150-250 км від українського кордону. Група дійшла до висновку, що диспозиція російських сил “носить скоріше наступальний, ніж оборонний характер”.
Про те, що Росія готує масштабні провокації, попереджає розвідка. Президент Володимир Зеленський провів  нараду щодо загострення на фронті та кілька розмов із лідерами держав – партнерів у НАТО. 8 квітня він здійснив поїздку на передову в зону ООС.

Читайте також:
ГУР не виключає спроб просування російсько-окупаційних військ вглиб території України

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна