НАСА повідомила перші дані про погоду на Марсі

 

Національне управління США з аеронавтики та дослідження космосу розкрило перші дані щодо погодних умов на Червоній планеті після приземлення марсоходу Perseverance (“Наполегливість”).

Про це йдеться в повідомленні на сайті NASA.

Метеорологічна система Mars Environmental Dynamics Analyzer (MEDA), яка розташована на борту Perseverance вперше включилася на 30 хвилин 19 лютого, приблизно через день після того, як сам марсохід опинився на планеті.

Вже близько 20:25 інженери отримали вихідні дані від MEDA.

“Нарешті після багатьох років роботи та планування ми отримали перший звіт про дані від MEDA. Наша система надіслала перші метеорологічні дані та зображення”, – розповів головний дослідник MEDA Хосе Антоніо Родрігес-Манфреді.

Згідно з отриманими даними, температура поблизу марсохода становила -20 градусів за Цельсієм після початку роботи, а вже за пів години вона впала до -25°C.

Датчики також показали, що тиск на Марсі становить 718 Па. Раніше астрономи вже прогнозували, що тиск на Червоні планеті в цю пору року може коливатися між 705 і 735 Па.

Водночас MEDA-датчик із радіації і пилу показав, що в кратері Єзеро, де приземлився марсохід, була чистіша атмосфера, ніж у кратері Гейла, який розтаований за 3700 км від нього.

Нагадаємо, на початку березня марсохід Perseverance передав нові фото з Червоної планети.

Читайте також:
Мінігелікоптер НАСА здійснив вдалу посадку на поверхню Марсу

Місія “Артеміда”: НАСА успішно випробувала двигуни ракети для польоту на Місяць. ВІДЕО

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна